Новини

Моніторинг міжнародного гранту TEMPUS IV EcoBRU

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 22.11.2018

Міжнародний грант TEMPUS IV EcoBRU тривав 4 роки. У Проекті були задіяні представники ВНЗ семи країн: Федеративна Республіка Німеччина, Словацька Республіка, Чеська Республіка, Латвія, Росія, Республіка Білорусь, Україна. Участь у Проекті від ЧНУ вибороли викладачі кафедри екології та біомоніторингу під  керівництвом  радника ректора,  доктора біологічних наук, професора С.С. Костишина.

Оглядаючись на пройдений шлях, сьогодні  з впевненістю можна констатувати, що грант  дав поштовх для розвитку екологічної освіти та просвіти в Чернівецькій області.  Напевне, лише в рамках гранту, співробітники кафедри екології та біомоніторингу ЧНУ, замислились над тим, що екологічна освіта необхідна не лише учням шкіл, а й працівникам різних галузей національної економіки. Робітники комунальних господарств, сфери обслуговування та торгівлі, будівельники та аграрії – всі потребують екологічних знань у своїй галузі.  ТЕМПУС дав можливість ознайомитися з найкращими зразками екологізації машинобудування, будівництва, транспорту та комунальних господарств Європі. З метою ознайомлення з екологічними технологіями та освітніми підходами щодо їх впровадження,  учасники гранту (співробітники кафедри) відвідали підприємства Бремена, Падербо́рна, Риги, Брно, Жиліна.

 

 

16 листопада відбувся моніторинг діяльності учасників гранту комісією ТЕМПУС-офісу з Києва. Програма моніторингу була підготовлена в.о. завідувача кафедри екології та біомоніторингу М.М. Федоряк у співпраці з  ТЕМПУС-офісом.

З самого ранку у Червоній залі університету звітували про свою діяльність на лише співробітники кафедри екології та біомоніторингу ЧНУ, але й інших ВНЗ України, задіяних у міжнародному проекті. З вітальним словом виступив перший проректор університету, проф. Петришин Р.І. Від ЧНУ з презентацією здобутків та окресленням подальшої стратегії розвитку проекту виступила доцент Г.Г. Москалик.  Активну участь в обговоренні взяли також представники цільових груп проекту, які відзначили його результативність та внесли пропозиції щодо його розвитку.

Подальша робота Комісії та учасників проекту відбувалася в комп’ютерному класі, створеному на кошти проекту в  приміщенні Інституту біології, хімії та біоресурсів Чернівецького національного університету. Тут учасники проекту продемонстрували свої програми та навчально-методичні матеріали, розроблені за тематикою курсів проекту. Члени Комісії мали змогу також поспілкувалися з магістрами кафедри, які слугували першими слухачами і на яких фактично були апробовані курси.

Комісія відзначила актуальність та успішність проекту для регіону та внесла наступні пропозиції: припасувати розроблені програми курсів до нових освітніх стандартів України,  створити на базі комп’ютерного класу регіональний центр екологічної освіти працівників різних галузей національної економіки, створити банк документації та матеріалів для подальшого аудиту проекту.