Новини

НАСАДЖЕННЯ МІСЦЕВИХ МЕДОДАЇВ ПІДЛІТКАМИ В РАМКАХ ФІНСЬКОГО ЕКОПРОЕКТУ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 22.08.2022

 
18 серпня 2022 року викладачами кафедри екології та біомоніторингу разом із учасниками благодійного фонду «Карітас Чернівці» у рамках проекту від посольства Фінляндії «Збереження біорізноманіття: знати і діяти. Програма неформальної освіти для підлітків» проведено посадку місцевих медоносних рослин біля корпусу ННІБХБ.
Біорізноманіття планети зменшується через низку природних та антропогенних чинників. Екологічні проблеми загострюються і поглиблюються. Ця теза стала червоною ниткою під час зустрічі викладачів кафедри та учнів-переселенців із Запорізької області. 
  

Спочатку підлітків ознайомили із значенням медодайних рослин, обговорили чому важливо вирощувати місцеві медодаї саме у цей період часу і яку користь вони приносять бджолам, навчили користуватися мобільним додатком SEEK, який допомагає визначати рослини. А далі активна фізична праця – збільшити кількість окремих медодаїв краю намагалися Віка і Віолета. Посадили вкорінені і попередньо визначені рослини, висіяли насіння фацелії, яка є не тільки чудовим медоносним видом, а ще й сидератом, який оздоровлює і структурує ґрунт.

 
По закінченню роботи з приємним відчуттям, що зробили дуже корисну справу і сповнених позитивними емоціями підлітків пригостили квітковим чаєм та налисниками з яблуками, адже завтра Яблучний Спас. Дівчатка ділилися своїми емоціями та враженнями і пообіцяли доглядати посаджені ними місцеві медодаї.
Ми переконалися, українські підлітки екологічно свідомі і не байдужі до свого оточення, до збереження біорізноманіття! Все буде Україна!