Новини

«Наукові пікніки» як відзначення Дня науки України!

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 22.05.2023

21 травня щорічну акцію «Наукові пікніки» з популяризації науки серед населення вперше проведено на території скверу перед резиденцією Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Значна кількість локацій різних кафедр ВУЗу на оновлених алеях поруч із рідним університетом у затишку тіні дерев та під гучну запальну національну музику створювали відчуття справжнього свята науки. Символічно, що напередодні, 20 травня 2023 р. відзначалася 26-та річниця святкування Дня науки в Україні.

До організації інтерактиву для гостей і відвідувачів акції долучилися студенти-екологи 103 групи під керівництвом доц. Уляни ЛЕГЕТИ за допомоги та настанов старшокурсників (403 групи), членів студентської організації «Надворі». Локація кафедри екології та біомоніторингу була представлена одразу п’ятьма напрямками.

Приємним моментом стала особиста зацікавленість ректора Романа ПЕТРИШИНА та проректора з науки Андрія САМІЛИ щодо різних екологічних тематик. Керівники університету підкреслили особливе значення та роль окремих напрямів неформальної екологічної освіти для різних вікових груп дітей і учнів, чисельність яких традиційно переважала серед присутніх. Вони ж і стали головними шанувальниками та найстрогішими критиками у створені етнічних витворів та екологічно чистих фарб.

 

Для старшого покоління цікавим було питання щодо експрес-аналізу меду у домашніх умовах. Зокрема, це зацікавило офіцерів поліції, які забезпечували порядок під час проведення акції, а також окремих представників міського відділу освіти, які завітали на свято.

До демонстрації майстер-класу з виготовлення національних оберегів долучилася мати першокурсниці Інеса ФЛОРЯК. Така продуктивна колаборація викладачів, співробітників, студентів кафедри та їхніх батьків не лише продемонструвала тісні взаємозв’язки між екологією, наукою і повсякденним життям, але й викликала неабияке захоплення у гостей.

Дякуємо організаторам проєкту та з нетерпінням чекаємо на нові наукові пікніки! Наука об’єднує!