Новини

Наукові пікніки повертаються заради дітей!

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 11.04.2022

 

Викладачі та студенти кафедри екології та біомоніторингу прийняли участь у науковому пікніку, який за ініціативи Ради молодих учених ЧНУ імені Юрія Федьковича, організували для дітей родин, евакуйованих з небезпечних і тимчасово окупованих регіонів нашої країни та наразі проживають у м. Чернівці.

У суботу 9 квітня 2022 року на спортивних майданчиках біля студмістечка університету розмістилося дев’ять локацій, на кожній з яких діти в інтерактивній формі знайомилися з різними професіями, брали участь в експериментах, грали в інтелектуальні та спортивні ігри.  Мета заходу – зацікавити дітей, мотивувати їх пізнавальну діяльність, показати прикладні аспекти різних наук, і найголовніше – відволікти від буденних проблем.

Кафедра екології та біомоніторингу представила чотири прикладні напрями: виготовлення й застосування екофарбта іграшкові вироби з матеріалів ТПВ(під керівництвом доц. Уляни ЛЕГЕТИ), методи визначення якості меду для споживачів у домашніх умовах (доц. Ірина СИТНІКОВА) та акція «GreenHome» з квіткового озеленення осель (асист. Тетяна ФИЛИПЧУК). Допомагали у підготовці й проведенні всіх напрямів  студенти 3-5 курсів кафедри: Марічка БАБІЙЧУК, Інна САВЧУК, Костянтин СОСНОВСЬКИЙ, Олександр МИРОНЮК та Андрій КОРДУБАН.

Найбільший інтерес викликав у дітей формат створення власної палітри з екофарб та авторської листівки, яку кожний учасник залишив собі на добру згадку про цей день. Не менш цікавим було власноруч виготовляти цікаві корисні вироби зі старих речей, якими ми більше не користуємося.Дуже швидко розійшлися й вкорінені листочки фіалок серед всіх охочихперенести паросток життя у свою оселю. Діти уважно слухали, як потрібно правильно доглядати рослинку, щоб вона рясно цвіла і радувала своєю красою. Адже можливість подарувати життя, навіть маленькій рослині, наповнює дітей радістюта сенсом існування!

Неабиякий інтерес мали  практичні порадищодо перевірки якості меду в домашніх умовах та дискусії з батьками дітей щодо екологічних проблем сьогодення. Але найбільшу популярність,як серед дітей, так і дорослих,набула дегустація смачним натуральним медом різних сортів!

Все заради Миру, заради Майбутнього! Все буде, Україна!