Новини

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ СЕМІНАР «СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ У ГАЛУЗІ СЕО ТА ОВД»

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 10.10.2022

 

У п’ятницю 7 жовтня 2022 р. студенти та викладачі кафедри екології та біомоніторингу взяли участь у науково-практичному семінарі «Сучасні тенденції у галузі СЕО та ОВД». Актуальність заходу продиктована сучасними змінами у законодавстві України, які пов’язані із Євроінтеграцією держави. Тому у навчальних планах екологів з’явилися дисципліни «СЕО» (Стратегічна екологічна оцінка) та «Оцінка впливу на довкілля» (ОВД). Учасники заходу мали змогу поспілкуватися з директором колективної науково-виробничої комерційної фірми «НЬЮ КОМЕКО» Чобаном Сергієм Ярославовичем, фірма якого займається підготовкою дозвільної екологічної документації та звітів з ОВД та СЕО.

 

Спікер відмітив, що нині в Україні впроваджено європейську модель ОВД та СЕО, а також звернув увагу на основну відмінність між цими процедурами – це об’єкт оцінки. Так, ОВД оцінює індивідуальні проекти (вплив планованої діяльності підприємства на стан довкілля і здоров’я населення), а СЕО – документи державного планування – проєкти, програми та плани (наприклад, стратегія розвитку конкретного регіону). Ознайомив з порядком здійснення цих процедур, відмітив важливий етап у процесі їх проведення, а саме інформування та залучення громадськості, на конкретних прикладах зауважив на певних труднощах на етапі визначення рівня забруднення довкілля, впливу на флору та фауну при підготовці звіту з ОВД.

 

Зустріч пройшла цікаво, інформативно, викликала багато дискусійних питань. Студенти отримали змогу розширити уявлення щодо сфери діяльності фахівця-еколога та основних вимог до його компетентностей.