Новини

Незабутня практика студентів-екологів другого курсу в Карпатах

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 07.08.2017

Дорога на практику… Настрій у всіх піднесений. Пісні, перші селфі… Уже в автобусі розбилися на бригади і склали графік чергувань на кухні. Напруга екзаменаційної сесії поступово відходила на задній план, і душевний спокій поволі повертався до нас. Чернівецька область невеличка, тому досить швидко показалися вершини таких жаданих гір. 

І ось він, мальовничий куточок Буковинських Карпат - Долішній Шепіт. Біостанція… Дерев’яні будиночки, де ми будемо жити, літня кухня, місце для ватри і навіть саморобний літній душ. А навкруги смереки, море смерек… І шалений аромат гірських трав… Хочеться забути про все на світі і кружляти від радості і почуттів, які перехоплюють дух!

Навчальна частина практики була досить напруженою. Значна її доля була присвячена екологічним дослідженням річки Сірет, яка, як виявилося, бере початок в Долішньому Шепоті, а потім тече на територію Румунії. Тому, як пояснили викладачі, наші дослідження мають транскордонне значення. Значимість цих досліджень підбадьорювала і спонукала до старанного виконання аналізів. Потім ми досліджували біомасу та продуктивність лісових екосистем Буковинських Карпат. Встигли також розрахувати видове різноманіття лучних екосистем і порадіти одержаним даним. Постійно і напружено «муштрували» тести з екології. Наприкінці цього «тестового марафону» ми вже могли дати 100% правильні відповіді, навіть якби нас розбудили серед ночі.

Але найцікавіше на практиці – це її друга частина, тобто відпочинок. Їли ми під розкішним крислатим ясенем на відкритому повітрі, тому апетит був страшенний. Чергові по кухні повинні були ранесенько встати, наколоти дров, розтопити пічку і зготувати смачну здорову їжу. Справді, їжу, яка складається в основному з овочів та місцевих молочних продуктів, можна сміливо назвати здоровою. Але, повірте, такі борщі, таку гречану кашу, такі фантастичні салати ми ніколи раніше не їли! А курячі ніжки на ватрі та печена картопля у попелі – ще довго згадуватимуться після літньої практики.

Дозвілля… У перший день на практиці у нас був вечір знайомств. Так, так знайомств. Ми вже провчилися 2 роки, а тільки тепер довідалися, як мало знаємо одним про одного. Передаючи з рук в руки свічку, ми розповідали про край, де народилися, про свої захоплення. Вперше ми відчули себе однією родиною – родиною екологів. А потім був вечір подарунків, де кожний повинен був зробити подарунок студентові, який йому випав за жеребом. І тут ми побачили, який високий творчий потенціал у наших однокурсників. Вірші які читалися напам’ять, неперевершені презентації, композиції з квітів та каміння, елегантне запрошення на танець та інші цікаві подарунки зігрівали серця і декого навіть пройняли до сліз. Конкурси на найкращу зачіску, які хлопці робили дівчатам, та найкраще переодягання в кіногероїв, які дівчата робили з хлопців, дали можливість максимально розкрити власну фантазію. А конкурс хто кого переспіває закінчився рахунком нуль-нуль для команд дівчат і хлопців.

Ми збережемо у своїх найдорожчих книжках унікальні закладки з квітів, які подарувала кожному Діана Додул, реалізуємо ті побажання-листівки, які одержали від Христі Осколіп, а пісні, що співали під гітару Таня Филипчук та Саша Кубінській  ще довго зігріватимуть наші душі. Особлива подяка Саші, якого можна назвати справжнім відкриттям літа-2017, за його вміння об’єднувати людей, піднімати настрій, за його неповторний гумор.

Позаду чудові літні дні, проведені в такому вже рідному Долішньому Шепоті. Все, що ми тут пережили і чого навчилися залишиться в спогадах на все життя! А найголовніше - це навички сердечного спілкування, вміння зрозуміти і допомогти ближньому, і, врешті-решт, бути творчою та креативною людиною. 

З вдячністю, студенти-екологи 2 курсу