Новини

Обговорення екологічних проблем та наслідків війни

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 05.11.2022

У четвер 03 листопада 2022 р. на кафедрі екології та біомоніторингу Навчально-наукового інституту біології, хімії та біоресурсів відбувся круглий стіл «Обговорення екологічних проблем та наслідків війни», який приурочено до Міжнародного дня запобігання експлуатації довкілля під час війни і збройних конфліктів. Цей День встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН ще у 2001 році. І саме зараз став актуальним для нашої держави від початку російсько-української війни з 24 лютого 2022 р.

 

Захід відбувся у змішаному форматі. До обговорення цієї важливої теми долучилися студенти всіх курсів. А магістри взяли на себе роль організаторів, оскільки подія співпала з навчально-асистентською практикою (керівник Уляна ЛЕГЕТА).

 

Завідувачка кафедрою проф. Марія ФЕДОРЯК виступила зі вступним словом. Вона зазначила, що страждання, які війна завдає довкіллю можуть бути незворотними, тому важливо екологам знати та розуміти наслідки, з якими ми будемо мати справу в майбутньому. Крім того звернула увагу на актуальність підтримки закордонних наукових діячів, колег у цей складний період.

 

 

Студенти-екологи у своїх виступах звертали увагу на екологічні загрози війни для територій природоохоронного фонду, забруднення довкілля в умовах війни, втрати біоти, екологічний контроль та екологічні наслідки війни в довгостроковій перспективі. Учасники зібрання мали змогу розширити уявлення щодо шкоди і біди, яку приносить війна навколишньому природному середовищу нашої країни. Висвітлені питання показали жахливу картину наслідків війни для України та її довкілля. Але ми віримо, що спільними зусиллями нам вдасться відновити та не втратити екосистеми.