Новини

ОБГОВОРЕННЯ ОП «ЕКОЛОГІЯ» ПЕРШОГО (БАКАЛАВРСЬКОГО) РІВНЯ ВИЩОЇ ОСВІТИ ЗІ СТУДЕНТАМИ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 02.04.2024

1 квітня відбулася зустріч гаранта ОП «Екологія» Аліни ЖУК і викладачів кафедри екології та біомоніторингу зі здобувачами бакалаврського рівня вищої освіти, на якій обговорювали питання реалізації студентоцентрованого та компетентнісного підходів на освітній програмі.

 

У ході обговорення студенти 1–4 курсів ділилися своїми враженнями від навчання та висловлювали міркування щодо актуальності, змістовності конкретних дисциплін та їх корисності для майбутнього професійного шляху. Здобувачі освіти запропонували низку змін до навчального плану, які, на їх думку, сприятимуть ефективному навчанню. Зокрема, студенти молодших курсів висловили побажання перенести дисципліни «Вища математика» та «Українська мова (за професійним спрямуванням)» на перший семестр, а «Ґрунтознавство» – на 2 рік навчання. Студенти старших курсів вказали на доцільність перенесення дисципліни «Філософія» на 2 курс за зразком інших факультетів ЧНУ, натомість освітній компонент «Техноекологія» викладати пізніше, оскільки цей предмет потребує ґрунтовнішої базової підготовки.

 

Активне обговорення викликали дисципліни вибіркового блоку, орієнтовані на формування індивідуальної освітньої траєкторії. Розглядали як перспективу розширення дисциплін зі списку вільного вибору студентів, так і вдосконалення змісту вже наявних. Більшість з присутніх на зустрічі студентів погодилися з доцільністю безперервного вивчення іноземної мови протягом усього періоду навчання. Окремі студенти виявили бажання вивчати додаткову іноземну мову як вибіркову дисципліну. Викладачі кафедри схвально відгукнулися на пропозицію, нагадавши здобувачам освіти про можливості та переваги семестрового стажування у закордонних освітніх закладах за програмами міжнародної академічної мобільності.

Старшокурсники також висловили власні ідеї та побажання щодо можливостей вдосконалення практичної підготовки. Особливий акцент зробили на посиленні співпраці з національними природними парками краю, як базами для проходження виробничої практики.

Робоча група ОП «Екологія», підсумовуючи результати зустрічі, відзначила значний рівень зацікавленості студентів у вдосконаленні освітньої програми та їх активну участь у процесі обговорення змін. Студенти виявили глибоке розуміння своїх потреб та запитів щодо поліпшення навчального процесу. Обговорені аспекти будуть враховані при подальшому вдосконаленні змісту ОП «Екологія» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти з метою забезпечення високої якості освіти та задоволення потреб усіх учасників освітнього процесу.