Новини

Про наслідки спалювання сухої рослинності у вебінарі для для вчителів біології, екології та хімії

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 28.04.2020

28 квітня 2020 р. в онлайн-режимі відбувся вебінар «Екологічні наслідки спалювання сухої трави та листя для екосистем». Проведення вебінару організовано Інститутом післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області та кафедрою екології та біомоніторингу Інституту біології, хімії та біоресурсів ЧНУ. Долучилося 114 учасників.
 
Проф. Марія Федоряк, розповіла про масштабні пожежі навесні 2020 р. у зоні відчуження, заповідному масиві «Долина нарцисів», Чистилівському орнітологічному заказнику та ін. Учасники вебінару дізналися про жахливі екологічні наслідки спалювання трави та листя для тварин і рослин, грунту і атмосфери, здоров’я людини, функціонування екосистем, а також про економічні наслідки пожеж. Проаналізували причини і масштаби яких набуло спалювання трави особливо цього року і відповідні зміни у законодавстві щодо адміністративної і кримінальної відповідальності за підпал трави і спричинення пожеж. До обговорення теми вебінару активно долучалися учасники з різних районів Буковини та висловлювали своє
бачення щодо розв’язання цієї проблеми.
У підсумку відзначили важливість обговорюваної теми і необхідність ведення просвітницької роботи серед учнів і батьків, а також у громадах загалом із залученням фахівців-екологів, запропонували нові теми для подальших зустрічей. Висловлюємо вдячність магістранкам кафедри Аліні Холівчук і Людмилі Марчук за участь у підготовці матеріалів, а також всім хто долучився до вебінару!
Раніше думкою фахівців-екологів на цю гостро актуальну тему цікавилися журналісти Інформаційного Агенства АСС. Інтерв'ю з проф. М.М.Федоряк - за посиланням.