Новини

Освітні програми у контексті нових Стандартів вищої освіти обговорювали у вишиванках

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 20.05.2019

16.05.2019 у Інституті біології, хімії та біоресурсів чудове свято вишиванки переплелося із плідною роботою науково-методичного семінару, присвяченого розгляду структури та методології створення освітніх програм у контексті нових Стандартів вищої освіти. Наразі МОНУ затвердило вісім Стандартів вищої освіти для семи спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів у Інституті. 

 

Необхідність проведення такого семінару продиктована часом. На кафедрах відбувається активна робота над формуванням нових навчальних планів, модернізацією діючих та приведенням їх у відповідність до Стандартів ВО. 

 

Голова методичної ради інституту доцент Москалик Г.Г. на прикладі Освітньо-професійної програми "Екологія" для студентів, які навчаються за спеціальністю 101 - екологія, стисло і структуровано виклала основні критерії студентоцентрованого навчання. Звернула увагу на діалектичну єдність компетентностей та результатів навчання. Підкреслила, що підготовка студентів, орієнтованих на результат, дозволить максимально забезпечити їх працевлаштування та підвищить попит на них у роботодавців. В умовах сучасного динамічного ринку праці, у створенні та реалізації освітніх програм набуває особливої важливості співпраця освітян і роботодавців. Так, професійні компетентності майбутніх екологів, виокремлені в освітній програмі, попередньо обговорювалися на зустрічі викладачів кафедри екології та біомоніторингу зі  стейкхолдерами (представниками Державної екологічної інспекції Карпатського округу, Управління екології та природних ресурсів Чернівецької ОДА, науковими співробітниками об'єктів ПЗФ  та керівниками позашкільних освітніх закладів).

 

 

Тематика викликала активне обговорення серед учасників семінару.