Новини

ПЕРСПЕКТИВИ КЕРОВАНОГО БДЖОЛОЗАПИЛЕННЯ В УКРАЇНІ: НАЛАГОДЖЕННЯ СПІВПРАЦІ НАУКОВЦІВ І ПРАКТИКІВ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 30.11.2023

 

25 листопада 2023 року у м. Київ за сприяння ГС Асоціація керованого запилення «BeesAgro» відбулася конференція «MEETUP: Бджолозапилення зернових та олійних культур СОНЯШНИК», яка присвячена проблемам керованого бджолозапилення соняшника. Захід об’єднав кращих експертів з сільського господарства, бджолярів і науковців.

У конференції взяли участь викладачі кафедри екології та біомоніторингу Ірина СИТНІКОВА та Тетяна ФИЛИПЧУК, які виступили з результатами досліджень щодо методичних аспектів дослідження ефективності бджолозапилення соняшника та продуктивності сучасних олійних гібридів за різних умов запилення.

 


Практики-бджолярі та аграрії ділилися досвідом використання новітніх технологій та агрономічних практик для підвищення ефективності вирощування соняшника. Обговорювали питання вибору гібридів, оптимальних технік захисту рослин та використання керованого бджолозапилення. На конференції висвітлено важливість бджіл як ключових запилювачів соняшника.

Дослідники поділилися своїми відкриттями стосовно позитивного впливу бджіл на якість і кількість врожаю, обговорювали необхідність створення для них  сприятливого середовища на сільськогосподарських угіддях, методи збереження та підтримки їх популяції.

Конференція виявилася важливою платформою для обміну досвідом та розробки нових стратегій, спрямованих на досягнення екологічно стійкого та продуктивного сільського господарства.