Новини

Підведення підсумків 2021 р. в рамках НДР на замовлення Контінентал Фармерз Груп

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 07.02.2022

 

Минулого тижня в центральному офісі Контінентал Фармерз Груп у Тернополі відбулася підсумкова зустріч по проведеній НДР 51.000 "Аналіз впливу комах-запилювачів на врожайність перехреснозапильних культур". Від кафедри Екології та біомоніторингу участь у зустрічі взяли завідувач кафедри Марія ФЕДОРЯК та керівник НДР Оксана ЗАРОЧЕНЦЕВА, з боку Контінентал Фармерз Груп приутні - операційний директор Віталій СТАВНІЧУК, головний агроном Олександр ДЕРЕВ'ЯНЧЕНКО, координатор проекту Андрій МИХАЙЛИЦЯ, предстаики проектного та фінансового відділів агрохолдингу.

 

Співпраця із Контінентал Фармерз Груп триває вже 4 сезони. За цей час експерименти закладалися у різних локаціях та досліджувалися різні гібриди. Минулорічні дослідження по проекту проводилися з червня по грудень 2021 року. Досліджувалися показники урожайності та якості насіння семи гібридів соняшника, висіяних на полях с. Слобода-Комарівці (Чернівецька область). Більшість гібридів проявили покращення якості насіння, а саме збільшення маси 1000 насінин, натури, збільшення олійності насіння та зменшення відсотку невиповненого насіння. Це в свою чергу забезбечило суттєве зростання урожайності за умов керованого бджолозапилення, яке забезпечив пасічник Валерій ДАНКО, вивезенням 24 вуликів на поле в період масового цвітіння соняшника. 

 

Крім того, було проведено порівняльний аналіз повторних гібридів різних локацій (с.Форосна та с.Слобода-Комарівці Чернівецької області та с.Хоростків Тернопільської області). Тенденція до підвищення урожайності внаслідок бджолозапилення відносно ізольованих кошиків зберігається в усіх локаціях, щоправда в с.Слобода-Комарівці ця різниця є найбільшсуттєвою. 

Наприкінці зустрічі було вирішено продовжити спільні дослідження у 2022 р. та зосередитися на визначенні оптимальної кількісті бджолосімей для виробничих масивів соняшника та поглибленні вивчення нектаропродуктивності гібридів.