Новини

Представникик кафедри екології та біомоніторингу взяли участь у роботі Всеукраїнської наукової конференції у Львові

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 08.09.2023

Студентка магістратури Осадчук Тетяна Миколаївна, кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник Шпак Ярослав Васильович і професор, завідувачка кафедри екології та біомоніторингу Федоряк Марія Михайлівна 7 вересня 2023 р. взяли участь у роботі Всеукраїнської наукової конференції «Стан і біорізноманіття екосистем Шацького національного природного парку та інших природоохоронних територій», присвяченої 100-й річниці від дня народження Надії Степанівни Ялинської,  яка цьогоріч відбулася у Львові. Тетяна Миколаївна представила усну доповідь на тему: "Трофічна база медоносних бджіл в національних природних парках «Черемоський» та «Вижницький»".

   


У роботі конференції взяли участь76 учасників із 15 провідних наукових і навчальних установ Львова, Галича, Харкова, Шацька, Івано-Франкового, Одеси, Сум, Житомира, Чернівців та інших міст. Більшість з них підпорядковані Міністерству освіти і науки України, Національній академії наук України; представлені також інституції природозаповідного фонду України.

На конференції було заслухано 16 усних доповідей з актуальних фундаментальних і прикладних питань щодо наслідків впливу воєнних дій на біорізноманіття України, домінування антропоцентризму у дослідженнях, питань ботаніки, зоології, екології, охорони природи, природничої музеології тощо. Доповіді стосувалися питань збереження біотичного різноманіття, моніторингу раритетних і фонових видів на природоохоронних територія, відстеження шляхів розповсюдження інвазивних видів та пошуку методів боротьби з ними, а також актуалізації проблем і перспектив розвитку об’єктів природозаповідного фонду України. У науковому збірнику конференції опубліковано 34 публікації, у підготовці яких взяли участь 76 авторів.

   

Учасники конференції акцентували увагу на потребі комплексного підходу до екологічних досліджень, необхідності системного бачення проблеми збереження біорізноманіття. Наголосили на необхідності моніторингу поширення на території України інвазивних видів тварин, рослин та мікроорганізмів та вивчення їхнього впливу на аборигенну біоту.

Окрема увага була приділена впливу війни та бойових дій на екосистеми.

Учасники зібрання підкреслили необхідність подальшого проведення конференції як засобу навчання студентської молоді, а також наголосили на сприянні у популяризації системних зоологічних, ботанічних та екологічних знань серед школярів і молоді всіма доступними методами.

Учасники конференції висловили щиру подяку Збройним силам України та всім, хто боронить наші землі від російського загарбника. Саме їм ми завдячуємо можливістю проведення конференції у відносно спокійних умовах.