Новини

Презентація монографії "Локальні мікрокліматичні зміни на основі багаторічних метео-фенологічних спостережень Сергія Главацького"

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 15.05.2023

Минулого тижня на кафедрі екології та біомоніторингу відбулася презентація монографії "Локальні мікрокліматичні зміни на основі багаторічних метео-фенологічних спостережень Сергія Главацького", авторами якої є Оксана Зароченцева, Марія Федоряк та Оксана Лакуста. 

 

Завідувач кафедри д.б.н., проф. Марія Федоряк зазначила про глобальну зміну клімату, яка відбувається у останні десятиріччя, про що йдеться на багатьох міжнародних форумах. Крім того Марія Михайлівна зосередила увагу на моніторингу смертності бджіл, координатором якого в Україні вона є, про елементи такого моніторингу, а також аналіз кормової бази бджіл, що містяться в спостереженнях Сергія Главацького на території села Пасинки.

 

Асистент кафедри к.б.н. Оксана Зароченцева ще раз підкреслила про масштабність даних, які зібрав Сергій Главацький за 30-річний період кропітких спостережень, серед яких денна та нічна температура повітря, вологість повітря, кількість опадів та напрям вітрів в конкретному, що є своєрідною частиною мозаїки у розумінні глобальних змін. Авторами було здійснене оцифрування даних, внесених у щоденники, після чого став можливий їх статистичний аналіз та узагальнення, підсумки якого висвітлені у двох розділах монографії.

На презентації книги була присутня і донька метеоролога-любителя Сергія Главацького - Олена Лісова, яка розповіла про Сергія Івановича, його життєвий шлях, його три найбільші захоплення у житті - любительська метеорологія, бджоли і усе, що з ними пов'язано, а також фотографія. Ці захоплення відображені у монографії, а світлинам самого Сергія Івановича присвячена ціла частина, яка так і називається «У світі природи»: під фотооб’єктивом Сергія Івановича Главацького». Олена Сергіївна висловила велику вдячність авторам, завдяки яким вдалося зберегти працю її батька для наступних поколінь науковців та для родини. Наступним етапом презентації монографії заплановано у Пасинківсьій школі, де Сергій Главацький працювавтривалий час завучем та директором.