Новини

Природа та символізм у вишиванках

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 19.05.2023

 

18 травня 2023 року на кафедрі екології та біомоніторингу відбулося онлайн-святкування Дня вишиванки. Крім викладачів та студентів всіх курсів кафедри, модератор заходу доцент Уляна ЛЕГЕТА залучила до свята вчителів та школярів ЗЗСО м. Чернівці (Військового спортивного ліцею, Комунальної спеціалізованої школи-інтернату І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів, Багатопрофільного ліцею для обдарованих дітей) та області (Камʼянецького ліцею Кам’янецької ОТГ і Оршовецького ЗЗСО). Також до зустрічі приєдналися наші співвітчизники, які нині перебувають у м. Торонто, Канада (вчителі та учні католицької школи bishop Marrocco/Thomas Merton Catholic secondary school). 

За пропозицією Всеукраїнської екологічної ліги, з якою кафедра тісно співпрацює, цього року святкування проходило під гаслом «Вишиванка – генетичний код української нації: витоки з Природи». 

 

Студентами кафедри 403 групи, які представляють волонтерську екологічну групу “Надворі” було запропоновано всім курсам створити “візерунок”-розповідь у вигляді презентації, виступів, авторських відеоматеріалів про виникнення вишиванок, значення їхніх кольорів та символів. Так учасники зустрічі дізналися, що здавна вишита сорочка для свого господаря вважалася символом здоров’я, щасливої долі, краси та виконувала роль оберега. Орнамент та колір вишивки мав своє значення. Наприклад, рослинний орнамент у формі дерев, квітів, сонця чи птахів відображав життя, ріст та гармонію довкілля. Поєднання дуба й калини символізувало надзвичайну силу й вічну красу. Геометричні орнаменти та розписи нагадують про хвилі, сонячні промені чи зіркові небеса, створюючи відчуття руху, незримої енергії та симетрії. Довідалися, що білий колір означав невинність та чистоту, червоний – символ любові, життя, енергії сонця, чорний – символ  землі та її родючості, а синій – символ неба та води, жовтий – символ меду, пшениці та доброту. Цікаво, що на Гуцульщині та Поділлі більш поширений геометричний орнамент, а на Буковині, Волині переважає рослинний. 

 

Вишиванка — символ української ідентичності, духовна сила українського народу генетично «вишита» самою Природою!