Новини

Проект від посольства Фінляндії заради збереження біорізноманіття

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 01.12.2022

25 листопада 2022 викладачами кафедри екології та біомоніторингу навчально-наукового інституту біології, хімії та біоресурсів організовано й проведено Міжнародну конференцію за результатами Екопроекту від Посольства Фінляндії в Україні «Збереження біорізноманіття: знати і діяти. Програма неформальної освіти для підлітків» у співпраці з Благодійною організацією «Благодійний фонд «Карітас Чернівецької Єпархії». 

Захід відбувся у змішаному форматі. У роботі конференції взяли участь понад 130 учасників. Це представники українських та зарубіжних університетів, тренери дитячих центрів Карітас з різних регіонів України, педагоги інституту післядипломної освіти, Буковинської малої академії наук, представники позашкільних установ та екоцентрів, вчителі шкіл, гімназій, студенти.

 

Зі словами привітання і підтримки у часі війни виступила радниця з питань освіти Посольства Фінляндії в Україні Minna HAKKARAINEN, яка відмітила, що біорізноманіття має важливе значення для всієї планети, а проектна заявка привернула увагу грантодавця з-поміж понад 400 інших, фаховістю та якістю підготовки, а також зорієнтованістю на підлітків і неформальну освіту.

  

Ректор нашого університету проф. Роман ПЕТРИШИН закцентував увагу на важливості проекту у розрізі неформальної освіти для приваблення  абітурієнтів. Директор ННІБХБ проф. Михайло МАРЧЕНКО підкреслив актуальність екології не лише в контексті збереження біорізноманіття, але й духовного розвитку суспільства.

 

Жвавий інтерес викликав виступ експерта з питань збереження біорізноманіття проф. Per ANGELSTAM (Шведський університет аграрних наук) «Біорізноманіття очима науковців Скандинавії».

  

Керівник проекту д.б.н., проф., завідувачка кафедри екології та біомоніторингу Марія ФЕДОРЯК розповіла, що метою проекту було розробити програму неформальної освіти, спрямовану на підвищення обізнаності молоді щодо важливості біорізноманіття та проблем його збереження. 

 


Проект тривав 18 місяців і, не дивлячись на те, що його реалізація відбувалася в умовах війни, всі заплановані види проектної діяльності виконані вчасно. Однак, війна внесла свої корективи і змінила географію проекту. Якщо на початку програму пілотували шість Дитячих центрів БО Карітас України: Чернівці, Броди і Борислав (Львівської обл.), Нововолинськ (Волинської обл.), Кам'янське (Дніпропетровської обл.), то пізніше долучилися й вимушено переміщені підлітки з Херсонської, Миколаївської, Запорізької, Сумської та інших областей. Більше трьохсот підлітків в ході реалізації проекту отримали знання і навички щодо проблем збереження біорізноманіття, відвідали практичні заняття, майстер-класи, польові екскурсії, ековікенди, виконали власні екологічні міні-проекти. В рамках реалізації проекту вийшли з друку робочий зошит та науково-популярне видання.  

  

Учасники конференції відмічали доцільність та актуальність розробленої програми неформальної освіти для підлітків. Необхідність продовження її впровадження у роботу позашкільних закладів, шкіл. Звернули увагу на зручність використання такої розробки педагогам без екологічної освіти.

 

Віримо, що проект, підтриманий посольством Фінляндії в Україні буде мати продовження, а наші напрацювання сприятимуть формуванню екологічного світогляду підлітків, що набуває особливої актуальності в контексті подолання негативних наслідків військової агресії для довкілля.

 

Медіаресурси про захід:

https://youtu.be/djQwZvUwQD8 (Суспільне ТВ)

https://youtu.be/tcNUPL8hgC4 (ТВА)

Мотиваційний відеоролик: 

https://youtu.be/XyPGm0aNR9I

Фотоальбом (доповнюється):

https://photos.app.goo.gl/MTcuqu6UX6ZjKRkZA