Новини

Професор Запорізького національного університету виступив на науковому семінарі кафедри екології та біомоніторингу

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 16.05.2022

 

10 травня на кафедрі екології та біомоніторингу відбувся науковий семінар, де на запрошення завідувача кафедри проф. Марії Федоряк виступити у якості спікера відгукнувся завідувач кафедри загальної та прикладної екології і зоології Запорізького національного університету проф. Олександр Федорович Рильський, який наразі перебуває у Чернівцях. На семінарі, який проходив в онлайн режимі були присутні викладачі та студенти 1-5 курсів кафедри. Тема семінару "Біологічна доочистка стічних вод".

 

Виступ Олександра Федоровича стосувався прикладної екології, а саме очищення стічних вод за допомогою інноваційної технології "Вія". Синтетична "Вія" (капронові волокна) вже тривалий час використовується для очищення стічних вод на підприємствах Запорізької області і дає значно знизити рівень забруднення за рахунок концентрації на волокнах деструкторів, які розкладають органічну речовину . Науковці кафедри загальної та прикладної екології і зоології виявили, що існує природній аналог синтетичної "Вії" - водорость Zannichellia palustris. На її нитках розмножуються міокроорганізми, які "з'їдають" забруднення - знижують вміст біогенних елементів, концентрацію важких металів при контакті стічних вод із біогенною плівкою на Zannichellia palustris. Використання даної біотехнології дасть можливість широко запровадити її на греблях та очисних спорудах і очистити малі і великі річки України та підвищити їх якість до І-ІІ класів. 

Доповідь проф. Рильського викликала жваві обговорення серед студентів та викладачів. А сам доповідач був відкритим до спілкування, подякував за доброзичливу атмосферу, яка панувала протягом семінару і побажав мирного неба та перемоги Україні.