Новини

Професора кафедри екології та біомоніторингу Марію Федоряк нагороджено сертифікатом відзнаки

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 17.02.2017

По закінченню курсу MASHAV професора кафедри екології та біомоніторингу Марію Федоряк нагородили сертифікатом відзнаки і зробили публікацію на сайті Посольства Держави Ізраїль.

На думку Марії Федоряк, Ізраїль нині є однією з провідних країн у світі у застосуванні надсучасних технологій для охорони довкілля і раціонального використання природних ресурсів. Тому вона охоче ділиться з бажаючими враженнями про програму і інформацією щодо умов участі у наступних програмах: «Важко виокремити що ж справило найяскравіше враження. Фундаментальність і актуальність ідей послуг екосистем? Високий професійний рівень наших лекторів і гідів? Плавання у кораловому рифі? Відвідування природних парків та заповідників Ізраїлю? Ідеологія і спосіб життя в кібуці? Відданість людей (викладачів, фермерів, наших координаторів із команди MASHAV) своїй справі і своїй землі? Робота над власним проектом у групі колег із різних країн і континентів? Заключна церемонія в Єрусалимі, яку особисто відвідали директор навчальних програм MASHAV, а також посли і консульські представники трьох країн, щоб послухати наші проекти? Екскурсія священним містом Єрусалим – останній дарунок від MASHAV після того, як усі завдання курсу успішно виконано?

А, можливо, ось цей невеликий конкретний приклад функціонування Міжнародного центру спостереження за птахами і наукових досліджень (International Birdwatching and Research Center), який до певної міри, ілюструє все сказане вище?

Є на нашій планеті мала ділянка суші, поміж двох пустель (Аравійської і Сахари), через яку пролягають головні міграційні шляхи мільйонів і мільйонів птахів з Європи та Азії в Африку восени і назад – навесні. Під час осінньої міграції ця ділянка суші – останнє місце, де птахи можуть живитися перед найважчим із випробувань для пернатих мігрантів – перельотом над Сахарою. Навесні ж птахи, які щойно здолали Сахару, роблять першу зупинку в околицях Ейлату. Чи можна переоцінити значення цієї ділянки для мільйонів птахів з усього світу? До честі уряду, природоохоронних та інших організацій Ізраїлю, птахів тут зустрічають з всебічною турботою. Фламінго та інші пернаті знаходять їжу в солоних водоймах. Для тих, кому необхідна прісна вода, створено кілька водойм, над ними численні комахоїдні птахи полюють на свою поживу. Насаджено квітучі рослини для колібрі й інших любителів нектару. Численні види рослин дають плоди і насіння для «своїх» птахів. Відвідати центр можуть всі бажаючі, а орнітологічне різноманіття приваблює фахівців і любителів на щорічні фестивалі, конкурси та інші події».

Детальніше про це на сайті Посольства Держави Ізраїль: http://embassies.gov.il/kiev/NewsAndEvents/Pages/ArticleMashavFedoriak.aspx

Інформацію про Курси MASHAV у 2017 році можна знайти за посиланням: http://embassies.gov.il/kiev/mashav/Pages/MASHAVCourses2017.aspx