Новини

Професору Степану Степановичу Костишину вручили Почесну грамоту Верховної Ради України

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 06.12.2018

Під час святкування 100-річчя Буковинського народного віче в обласному музично-драматичному театрі імені Ольги Кобилянської відбулось нагородження видатних людей, які творили історію Буковини. 

Чимало розповідей звучало про ту важливу подію, яка стала моментом істини у самоідентифікації Буковини як невід’ємної частини України. Згадали й про те, що 3 листопада 1990-го року став знаковим днем і для Чернівецького університету, і для всієї Буковини. Тоді ініціативна група студентства звернулася до ректора Чернівецького університету Степана Костишина з проханням дозволити підняти над університетом національний прапор і очолити урочисту ходу. 

- Напередодні до мене підійшла група з десяти студентів із заявою «Просимо Вашого дозволу підняти над університетом український національний прапор». Я їм кажу: «А у вас є такий?» Вони кажуть: «Так, ми вже пошили. Після завершення зібрання на театральній площі ми посвятимо прапор, будуть представники різних конфесій, підемо ходою до університету і там його повісимо. Ми вже все придумали – домовились з альпіністами, вони залізуть і почеплять. Але у нас ще одне прохання – щоби ви як ректор йшли ходою до університету разом з нами. Я погодився», - згадував Степан Степанович в інтерв’ю для офіційного сайту Чернівецького національного університету. 

 

Народний депутат України Іван Рибак зі сцени музично-драматичного театру імені Ольги Кобилянської заявив: «У цей знаменний святковий день на Буковині ми відзначаємо тих, хто доклався до відновлення та розвитку сильної та незалежної України. За вагомий особистий внесок у реалізацію державної політики в галузі національної освіти і науки, активну громадську діяльність, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм нагороджено Почесною грамотою Верховної Ради України радника ректора Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, доктора біологічних наук, професора кафедри екології та біомоніторингу Костишина Степана Степановича». 

Щирі вітання Степану Степановичу! Та низький уклін за ризикований і такий важливий вчинок, який спонукав до справжнього пробудження Чернівців та першого святкування Буковинського віча.