Новини

Пульс ЕRAZMUS MUNDUS в ЧНУ. Презентація монографії професора Федоряк М.М.

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 05.10.2015

1 жовтня 2015 року в рамках святкування 140-річчя Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича відбулася презентація монографії проф. Федоряк М.М. «Наукова спадщина Александру Рошки як основа для ретроспективного аналізу аранеофауни Буковини». У конференційній залі Наукової бібліотеки ЧНУ зібралося високе представництво – Генеральний Консул Румунії в Чернівцях, проректори і науковці Ясського університету імені Александру Іоана Кузи (Румунія), донька А. Рошки – Олівія-Ніколета Тодераш, науковці Чернівецького національного університету, представники медіа.

Модератором події виступив проректор нашого університету з наукової роботи проф. Фочук Петро Михайлович. На відкритті презентації він зазначив: «Ця праця має науково-історичне значення як для нашого університету, так і для фахівців з різних європейських країн. Вона була представлена на 29-му Європейському конгресі арахнологів, де отримала схвальні відгуки. Такі проекти – це як зона безвізового пересування наукової думки зі Сходу на Захід і з Заходу на Схід».

Проф. Фочук П.М. та проф. Федоряк М.М.

Проф. Федоряк Марія Михайлівна ознайомила присутніх із непростим життєвим і науковим шляхом Александру Рошки, який свого часу працював у Чернівецькому національному університеті і зробив вагомий внесок у вивчення аранеофауни Буковини. За словами Марії Федоряк, досліджувана нею арахнологічна колекція А. Рошки потребує завершення реідентифікації. Адже аналіз навіть частини колекції дозволив виявити два види павуків, – Pisaura novicia (L. Koch, 1878) і Pholcus ponticus Thorell, 1875 – які раніше для фауни Румунії не наводилися.

 2 види вперше наведені для фауни Румунії (на основі аналізу колекції А.Рошка)

Своїми думками поділилися поважні гості презентації проректори Ясського університетуProf. Dr. Iancu Ovidiu Gabriel, Prof. Dr. Gheorghe Popa, Prof. Dr. Ketelin Tenase, донька А. Рошки Олівія-Ніколета Тодераш; проф. Марченко М.М., директор Інституту біології, хімії та біоресурсів; проф. Костишин С.С., радник ректора ЧНУ; проф. Руденко С.С., завідувач кафедри екології та біомоніторингу ЧНУ, Prof. Dr. Raoul Constantineanu, Prof. Dr. Ionel Andriescu.

Гості презентації монографії

Заключне слово виголосила Генеральний консул Румунії в Чернівцях Елеонора Молдован. На думку дипломата і фахового історика, монографія, окрім наукової цінності, характеризується ще й історичною об’єктивністю.

Генеральний консул Румунії в Чернівцях Елеонора Молдован

Подяка україно-румунському перекладачу к.ф.н., Ніколетті Головач.

 


 

Переглянути відео із презентації: