Новини

Співпраця бджолярів Буковини і науковців

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 07.03.2019

2 березня 2019 року в приміщені Інституту біології, хімії та біоресурсів Чернівецького національного університету відбулися збори бджолярів Чернівецької області за участі науковців Інституту біології хімії та біоресурсів. Відкрив збори голова ГО «Асоціація виробників продуктів бджільництва «Буковинський Бджоляр» Паламар В.П.
 
Значну увагу на зборах відведено питанням селекційної роботи. Про створення селекційної групи буковинських бджолярів доповів заступник голови Пущук Л. Т. Про наукові засади селекційної роботи розповів к.б.н. Череватов О.В. 
 
Національний координатор міжнародного моніторингу смертності бджіл в Україні проф. Федоряк М.М. закликала присутніх до активної участі у моніторингу втрат після зимівлі 2018-2019 рр.
 
Аспірант Кульманов О.М. доповів про втрати колоній у попередні роки, розповів про фактори ризику, виокремленні в ході міжнародних досліджень. Зважаючи на старт нового сезону моніторингу, вказав на особливості цьогорічного стандартизованого протоколу.
К.б.н, Дронь Ю. С. розповів про основні причини смертності бджіл та шляхи зменшення ризиків. Особливу увагу доповідач акцентував на шкодочинності пестицидів.
 
За результатами активного обговорення окреслених вище питань намічені шляхи подальшого розвитку бджільництва на Буковині та співпраці практикуючих бджолярів і науковців ЧНУ.