Новини

Студенти-екологи групи«Надворі» на зустрічі з місцевими «гарбологами»

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 24.06.2022

20 червня 2022 р. на запрошення протоієрея МиколаяЛагодича, представники студентської екологічної волонтерської групи «Надворі»під керівництвом доц. Легети У.В. зустрілися з членами ОСББ «БУДІВЕЛЬНИК-28», що у м. Чернівці. Об’єднання  нараховує більше 1,5 тис. жителів, активно підтримує ідею сортування різних видів ТПВ населенням. На власному прикладі керівництво ОСББ «БУДІВЕЛЬНИК-28»демонструє, що немає якихось спеціальних умов для налагодження такого процесу, як сортування власних відходів мешканцями  багатоквартирних будинків. Як результат цього  продемонстрований спортивний майданчик, ігрова зона поруч будинків, а також – підземні смітники. Все це стало реальністю лише за наявності волі і бажання жителів даного ОСББ турбуватися про довкілля.

 

На сьогодні, навіть в умовах воєнного стану актуальність  питання поводження з відходами лише зростає.  Студенти групи «Надворі» кафедри екології та біомоніторингу  вивчали теоретичні основи поводження з ТПВ населення під час занять з навчальної дисципліни «Гарбологія». Хоча для практичної реалізації цих основ у кожного з нас вже є більша частина від необхідного, виникає потреба роз’яснення для мешканців м. Чернівці чи будь-якого іншого населеного пункту щодо налагодження процесу сортування.  Отож перед  тим, як розпочати, варто проконсультуватися з практиками.  

Результатом спілкування студентами групи «Надворі» і керівництва ОСББ«БУДІВЕЛЬНИК-28» є продовження  пропагування ідеї налагодження сортування ТПВ в домашніх умовах і наповнення актуальної інформації електронних ресурсів. Студенти мали змогу поставити ряд уточнюючих запитань отцю Миколаю, який продовжує проводити політику сортування відходів навіть у себе на робочому місці – у стінах рідного нам Чернівецького національного університету. Таке співпадіння не є випадковим, адже теологи піклуються про чистоту людських душ, а екологи – про чистоту довкілля. Однак, як ми переконалися, такі два підходи можна успішно поєднувати на благо свого життя і навколишнього середовища.