Новини

Студенти-екологи знайомляться з новими нішами на ринку праці

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 17.09.2018

Колектив кафедри екології та біомоніторингу активно сприяє ознайомленню студентів з практичними аспектами роботи державних структур у професійній галузі. Цього тижня студенти-екологи випускних курсів ОР «Бакалавр» і «Магістр» відвідали ще одне перспективне місце працевлаштування: державну установу “Чернівецька обласна фітосанітарна лабораторія». Основною метою діяльності Фітолабораторії є проведення науково-обґрунтованої лабораторної діагностики та ідентифікації шкідливих організмів, оцінки фітосанітарного стану рослин, продуктів рослинного походження та інших об’єктів
регулювання у сферах карантину та захисту рослин. Екскурсію організовано у розрізі вибіркової навчальної дисципліни «Карантинні організми та захворювання» (д.б.н., проф. М. М. Федоряк та к.б.н. А. В. Жук).

Фахівці розповіли про свою роботу, ознайомили з методами досліджень, продемонстрували обладнання. Директор установи Попеску Георгій Северинович розповів про функціонування Фітосанітарної лабораторії у Чернівецькій області та різні напрямки роботи структурних підрозділів.
 
У відповідних відділах Фітолабораторії студенти ознайомились з правилами відбору зразків рослин і рослинної продукції, порядком і методами проведення ентомологічної, мікологічної, бактеріологічної, фітогельмінтологічної та гербологічної експертиз, отримали змістовну інформацію та кваліфіковані відповіді на численні запитання.
 
З лютого місяця поточного року у складі Фітолабораторії працює відділ визначення посівних якостей насіння та товарних якостей садивного матеріалу. Тут студентам розповіли про основні критерії, за якими визначають посівну якість насіння, показали обладнання і прилади, за допомогою яких проводяться випробування, продемонстрували зразки оформлення документації за результатами експертизи.
 
Кафедра екології та біомоніторингу щиро вдячна працівникам Фітосанітарної лабораторії на чолі з Г.С. Попеску за гостинність. Майбутні фахівці переконалися, що робота в подібних установах є не тільки надзвичайно важливою, але й цікавою.