Новини

Використання методу "teambuilding" для формування комунікативної компетентності майбутніх фахівців-екологів

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 09.11.2020

У сучасних умовах університетської професійної підготовки майбутніх фахівців важливим є формування й розвиток комунікативної компетентності студентів, що сприяє підвищенню рівня конкурентоздатності випускників вищих навчальних закладів і якості освіти в цілому.  З цією метою в освітню програму підготовки здобувачів за другим рівнем (магістерським) вищої освіти введено навчально-асистентську практику.

Цього року проходження асистентської практики ускладнили умови карантину та дистанційне навчання. Минуло вже майже вісім місяців від тоді, як в наше життя увірвалися такі поняття як COVID-19, пандемія, карантин… Всі живемо не просто у рідному місті чи селі, а у зоні певного кольору, в основному, «червоній»… Найбільше, чого бракує в умовах дистанційного навчання – це взаємоконтакту, комунікабельності як на рівні однієї академічної групи, так і між студентами різних курсів.

Під час проходження навчально-асистентської практики під керівництвом доцента Легети У.В., магістранти провели місяць свого навчання у тісному спілкуванні зі студентами молодших курсів кафедри, пропагуючи, тим самим, основи тимбілдингу (інакше, командотворення). Під час асистентської практики студенти-магістранти мали можливість використати і застосувати отримані під час навчання теоретичні і практичні знання в реальних умовах спілкування. Такий формат спілкування  вчить не тільки сприймати і оперувати інформацією, володіти достатніми знаннями в професійній галузі, але й вміти чітко та логічно висловлювати свою думку, наводити доводи під час дискусії, швидко приймати рішення, розвиває креативне мислення та сприяє самовдосконаленню.

 

Підсумовуючи результати навчально-асистентської практики за ініціативи керівника практики Легети У.В. та підтримки викладацького колективу кафедри, магістранти шостого курсу провели захід 30 жовтня 2020 р., який об’єднав студентів всіх курсів кафедри екології та біомоніторингу. Проведена зустріч була насичена враженнями від навчання всіх шести років, проведених в стінах кафедри екології та біомоніторингу. Відкриті спогади минулих років, озвучені магістрами, уважно сприймалися студентами-екологами молодших курсів. Особливо цінним був момент, коли майбутні випускники озвучили свої професійні плани на подальші роки життя. Перспектива подальшого працевлаштування для кожного студента завжди залишається на першому місці протягом всіх років навчання.

 

Відеозапис заходу доступний за посиланням або при натисканні на фото вище.

Такий відкритий широкий формат спілкування між студентами та викладачами однієї кафедри дозволить підсилити формування і розвиток комунікативної компетентності та   позитивно впливатиме на професійний рівень майбутніх спеціалістів, їхню творчу самореалізацію, удосконалення їх діяльності, а саме це необхідно майбутнім фахівцям для адекватної орієнтації в усіх сферах суспільного життя.