Новини

ВІЙСЬКОВА АГРЕСІЯ ТА ЕКОЛОГІЧНІ ЗАГРОЗИ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 02.03.2022

 

28 лютого 2022 р. відбулася національна відеоконференція «Екологічні загрози та ризики для довкілля, життя та здоров’я людей від російської військової агресії», яка проводилася за ініціативи Всеукраїнської екологічної ліги. Всього близько 140 учасників взяли участь, серед яких т.в.о. Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан СТРІЛЕЦЬ, народні депутати, представники державних екологічних установ, громадських організацій, ЗМІ, науковці з різних ЗВО, а також з кафедри екології та біомоніторингу: Ірина СИТНІКОВА, Галина МОСКАЛИК, Аліна ЖУК, Тетяна ФИЛИПЧУК.

  

Голова ВЕЛ Тетяна ТИМОЧКО наголосила на необхідності донести до міжнародної спільноти важливість екологічних загроз, які склалися для довкілля, життя та здоров’я людей внаслідок російської агресії проти України. Руслан СТРІЛЕЦЬ зазначив, що “... дане зібрання - екологічний фронт боротьби проти військової агресії”.

  

Учасники обговорили питання, присвячені екологічним ризикам в різних регіонах України внаслідок техногенних катастроф, які спричинюють російські військові діі, зокрема: потенційна загроза та наслідки руйнування об’єктів військової та критичної інфраструктури, екологічно небезпечних підприємств, на яких знаходяться звалища токсичних отруйних речовин (аміак, хлор), в тому числі робочих атомних електростанцій України; стан водних ресурсів та проблеми водопостачання; ризики небезпечних техногенних змін екологічного стану зони впливу Чорнобильської АЕС тощо. Запропоновано вести збір інформації щодо наслідків і збитків, заподіяних довкіллю та здоров’ю людей, розглядати всі екологічно небезпечні об’єкти в розрізі військових дій, а також розробити превентивні заходи по убезпеченню життя населення від можливих загроз техногенних аварій.

ВЕЛ готує повідомлення до Міжнародного кримінального суду щодо розслідування та переслідування російських військових, керівництва Російської Федерації та інших осіб, звинувачених у геноциді, військових злочинах та злочинах проти людяності, в тому числі, злочинів проти довкілля. Також ініційовано звернення до Верховної Ради України щодо негайної ратифікації Римського Статуту Міжнародного кримінального суду, який визначає міжнародні військові злочини та злочини агресії.