Новини

ВИРОБНИЧА ПРАКТИКА СТУДЕНТІВ-ЕКОЛОГІВ ЯК ШЛЯХ ДО ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ МАЙБУТНІХ ВИПУСКНИКІВ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 03.07.2023

Починаючи від 12 червня і до 10 липня на кафедрі екології та біомоніторингу триває виробнича практика для студентів 3 курсу спеціальності 101 Екологія. У рамках діючих угод про навчально-наукову співпрацю відбулася робоча зустріч студентів курсу та керівника практики доц. Уляни ЛЕГЕТИ з керівництвом основних доступних для наших студентів закладів та установ. Зокрема, з керівником комунального закладу "Чернівецький обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді" Людмилою ГОЛОВЧЕНКО; заступником директора з наукової роботи Придністровська дослідна станція садівництва Інституту садівництва НААН України Наталією ГАВРИЛЕЦЬ. Для студентів-екологів пройшло не лише знайомство з керівництвом даних установ, але й перебування на базі цих установ у реальних умовах і за виконанням поставлених перед ними завдань. Так, у рамках соціоекології пройшла робота з екологічного виховання для дітей віком 8-12 років міських шкіл. У спрямуванні агроекології студенти ознайомилися з науковою та прикладною роботою Придністровської дослідної станції. 

 

Спектр баз практики розширюється. Студентів ознайомили зі структурою і роботою Чернівецької філії державної установи «Інститут охорони ґрунтів України» за особистого сприяння її директора Михайлом ГУНЧАКОМ. Для практикантів було проведено інструктаж з методик аналізу якості і стану ґрунтів, основам ведення документації зі стратегічної екологічної оцінки (СЕО) ґрунтів Буковини. 

 

Несподіваною для студентів-екологів була зустріч з випускниками рідної кафедри, які працюють у певних підрозділах Чернівецького науково-дослідного експертно-кримінального центру МВС України (Чернівецький НДЕКЦ МВС). Пройшло знайомство з керівником даного центру Ігорем БАЛУКОМ, а також з основними напрямками потенційної роботи для випускників-екологів. 

Цього літа під час виробничої практики студенти відвідали природоохоронні установи: Управління екології та природних ресурсів при Чернівецькій ОВА та Державну екологічну інспекцію Карпатського округу. Нас тепло зустріли особисто заступник начальника Держекоінспекції Вадим КОЛЕГАЙ та заступник Управління екології та природних ресурсів Василь КАМЕНЕЦЬКИЙ. Саме на базі Держекоінспекції нашим студентам було запропоновано проходження практики як майбутнім спеціалістам. 

 

Знайомство з потенційними стейкхолдерами, набуття практичних навичок та можливість проходження практики на базі державних установ з перспективою подальшого працевлаштування – самий сильний ефект від проходження виробничої практики і стимул для здобуття диплома «магістр екології» для наших студентів!