Новини

Вирощування зелені в пляшкових мікрокосмах

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 03.05.2022

 

В суботу 30 квітня 2022 року співробітники кафедри провели заняття з вирощування зелені в пляшкових мікрокосмах у межах другого етапу екологічного проекту «Збереження біорізноманіття: знати і діяти. Програма неформальної освіти для підлітків» благодійного фонду “Карітас Чернівці” від посольства Фінляндії в Україні (керівник – проф. Марія ФЕДОРЯК). На занятті були присутні переселенці з Києва, Харкова, Новомосковська та інших міст. 

 

Вирощування власної зелені в житлових приміщеннях дозволяє майже цілорічно споживати салати зі свіжих рослин необроблених пестицидами, а також заощаджувати кошти, площі родючих земель і час на купівлю продовольчих товарів. 

Використання пляшкових мікрокосмів (малих модельних штучних екосистем) з ґнотовим підживленням вологою дозволяє зменшити частоту поливу рослин, об’єм побутового сміття, а також заощаджувати кошти й  ресурси, які витрачають на виготовлення горщиків для кімнатних рослин.

 

На додачу, виготовлення і запуск мікрокосмів важливе для екологічного просвітництва молоді, оскільки дозволяє на практиці закріпити теоретичні знання з природознавства, біології, екології, фізіології рослин і ґрунтознавства, а також приймати участь і перемагати в наукових конкурсах, проєктах, конференціях, проводити наукові дослідження з написанням статей, дипломних і навіть дисертацій.