Новини

Візит науковців Інституту біології, хімії та біоресурсів до чеського університету

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 11.12.2019

На запрошення чеських колег, науковці кафедри екології та біомоніторингу (Аліна Жук, Олександр Шкробанець) і кафедри молекулярної генетики та біотехнології (Людмила Язловицька) Інституту біології, хімії та біоресурсів відвідали факультет наук Університету Палацького м. Оломоуц (Чехія) (26-30 листопада 2019). 

 

Під час візиту вони стали учасниками наукового семінару «Здоров’я Apis mellifera L. та якість меду у рамках міжнародного моніторингу втрат бджолиних колоній COLOSS», де виступили з доповідями «Аналіз соціально-екологічних аспектів бджільництва з використанням методу фокус-груп» (Аліна Жук) та «Основні наукові напрямки роботи кафедри молекулярної генетики та біотехнології ЧНУ. Механізм адаптації бджіл до дії харчового стресу» (Людмила Язловицька). 

 


У рамках існуючої співпраці під час даного візиту здійснено визначення низки показників, зокрема, вмісту низькомолекулярних цукрів з використанням методу високоефективної рідинної хроматографії, у зразках меду на градієнті ландшафтних умов Чернівецької області та в організмі бджіл. 

 

Науковці разом з чеськими колегами взяли участь в обговоренні структури варіативної частини стандартного протоколу міжнародного моніторингу втрат бджолиних колоній COLOSS, способів залучення бджолярів до участі в анкетуванні, методів оптимізації роботи із базою даних CodeBook. Ознайомились з основними напрямками наукової роботи Інституту дослідження сільськогосподарських культур і кафедри біохімії та певними педагогічними методами і прийомами, що використовуються на факультеті наук Університету Палацького м. Оломоуц під час проведення семінарських та лабораторних занять. Відбулось обговорення перспектив подальшої співпраці з чеськими колегами.