Новини

ВОЛОНТЕРСЬКА ШКОЛА ГАРБОЛОГІЇ ЯК НОВИЙ ЕКОЛОГІЧНИЙ ПРОЕКТ

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 04.07.2020


02 липня 2020 р. у рамках співпраці між кафедрою екології та біомоніторингу й керівництвом Лужанського ЗЗСО І-ІІІ ст. ім. В. Орелецького була проведена он-лайн зустріч для взаємообміну досвідом за напрямом «Zero Waste!». Керівництво ЗЗСО в особі директора Віктора Капреловича Катрюка – одного із учасників проекту «Zero Waste School» та ініціатора цього проекту Галини Вікторівни Якуб’як – вчителя біології та екології, разом з учнями старших класів представили власні досягнення щодо впровадження самої ідеї «Життя без сміття!» на прикладі свого освітнього закладу. 
 
Вражає ентузіазм з боку учнів Лужанського ЗЗСО, зокрема, Богдана Шилова – учня 10 класу та випускниці 11–го класу цього року Яни Івасюк, яка загорілася бажанням навчатися у стінах кафедри екології та біомоніторингу ІБХБ ЧНУ. Було приємно спілкуватися з ними як активними учасниками проекту «Zero Waste School», представленого на рівні наукових учнівських конференцій у м. Київ (2019 р.) та переможцями щорічного муніципального проекту «Громадських бюджетних ініціатив» на рівні м. Чернівці 2020 року. Саме можливість посилити сумісні зусилля для зрушення питання поводження з ТПВ у нашому регіоні надихає на таку співпрацю.
Від кафедри екології та біомоніторингу аналогічні здобутки з даного напряму представила доцент, к.б.н. Уляна Володимирівна Легета разом зі студентами – Едуардом Софронієм та Людмилою Столярчук, які проводять гарбологічні дослідження та публікують основні результати у наукових працях. 
 
Сам напрям таких досліджень на кафедрі був розпочатий у 2018 р. Поступово він набув значного підґрунтя: вперше в Україні з’явилася нова навчальна дисципліна «Гарбологія», яку викладає доц. Легета У.В., пройшовши для цього стажування на базі Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Мінекоенерго. Також у 2019 р. було видано навчальний посібник за ухвалою Вченої ради ЧНУ під аналогічною назвою для студентів та стейкхолдерів. Наповнюється навчально-наукова база оригінальних досліджень щодо питання поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ) серед населення м. Чернівці. Таким чином, долучення до роз’яснення та впровадження серед різних верств населення якомога більшого кола зацікавлених осіб чи то викладачів й вчителів, чи учнів й студентів сприятиме зростанню рівня свідомості жителів нашого краю.
 
У ході онлайн зустрічі, яка пройшла у тривалому конструктивному діапазоні, було прийняте рішення про проведення сумісного моніторингу щодо питання поводження з ТПВ населення м. Чернівці та смт. Лужани, а також початок нового, самостійного напряму волонтерської співпраці між студентами кафедри екології та біомоніторингу й учнями старших класів Лужанського освітнього закладу.