Новини

З нагоди Дня науки: інтерв’ю з Світланою Руденко

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 23.05.2019

Вікторія Керницька,
студентка кафедри журналістики ЧНУ



До дня науки студентка кафедри журналістки Вікторія Керницька взяла інтерв’ю у  доктора біологічних наук, професора, заслуженого працівника освіти Світлани Степанівни Руденко. Повний варіант цієї розмови опублікований у першому номері науково-популярного журналу «Сторінки науки» (2019) , а стислий – пропонується Вашій увазі.

 

 

Ви підготували 14 аспірантів та докторантів, якими принципами Ви керувалися при  їх відборі?   

Аспірант – це людина, яка обов’язково має якусь родзинку. Напевне, саме завдяки цій родзинці і виділяє науковий керівник майбутнього аспіранта поміж інших студентів. Принаймні, усі мої аспіранти і докторати були яскравими особистостями.  

Що таке дисертація і що вона дає?

Дисертація – це цілісний науковий проект, по завершенню якого людина набуває абсолютно нових якостей. Вона навчається відокремлювати головне від другорядного, відповідальніше ставитися до свого часу, фантазувати і реалізовувати. Жага до творчості – вірус, який на завжди вражає людину, яка пройшла усі етапи на шляху до захисту.  Навіть салат чи борщ вона вже робить по-іншому. Їй хочеться додати чогось нового, пікантного до всього, чого вона торкається.

 Чи враховували Ви особистісні риси при виборі теми для аспірантів ?

Так, звичайно. Наприклад, працювати з такими експериментальними тваринами як щури може не кожен. Для цього, перш за все,  потрібно їх не боятися і мати тверду руку, оскільки ці тварини дуже відчувають «слабодухого експериментатора».  Саме тому для досліджень з цими тварини   я обрала Ірину Ситнікову та Марію Рибіцьку. А ось інший приклад. Для того, щоб здійснити комплексний багаторівневий біомоніторинг Чернівецької області дисертант повинен був відрізняється шаленою працьовитістю. Тому цю тему я запропонувала Тетяні Морозовій.  Натомість стан популяцій зникаючого виду Карпат могла оцінити лише людина, яка знає і любить гори і, до того ж, має гарну фізичну підготовку. З цим завданням чудово впоралася Оксана Баглей. Витончений художній смак і дизайнерський хист допоміг Єлені Махровій зробити чудово ілюстровану роботу з мікрокосмного моделювання.

Чи кожна дисертація завершується якимось відкриттям?

Якщо виходити з того, що наукове відкриття́ – це­­ ­­­­­встановлення невідомих раніше, але об'єктивно існуючих закономірностей, то кожна дисертація містить хоча би маленьке відкриття.  В дисертації навіть є обов’язкова рубрика – «Наукова новизна».

Які ж нові закономірності вдалося відкрити Вашим аспірантам і докторантам?

Наприклад, Марія Федоряк довела перспективність використання  павуків для оцінки стану довкілля, а Уляна Легета показала ефективність застосування для цих цілей звичайної плодової мушки.  Оксана Буждиган  розробила унікальну технологію оцінки стійкості пасовищних екосистем за допомогою математичних моделей. Оксана Зароченцева спрогнозувала зміни рослинності регіону під впливом парникового ефекту, застосовуючи для цього штучні екосистеми – мі­крокосми. Оксана Лакуста довела, що якість води річкових екосистем необхідно оцінювати не лише за гранично допустимими концентраціями сполук Нітрогену, Карбону та Фосфору, але й за їх стехіометричним співвідношенням.

 

А ось родзинки 14 моїх аспірантів і докторантів.


 

Ситнікова Ірина

 

Людина високих моральних принципів,   з якою сміливо можна йти у розвідку

 

Кандидатська дисертація «Селен і рутин як модифікатори антиоксидантного статусу щурів на тлі окремої або поєднаної дії алюмінію та рентгенівського опромінення» (1998 р.)

 

Рибіцька Марія

 

Розумна і цілеспрямована

 

Кандидатська дисертація «Стан антиоксидантної системи щурів за умов післядії хлоридів алюмінію і кадмію та його корекція селенітом натрію»
(1998 р.)

 

Морозова Тетяна

 

Працелюбна і відповідальна

 

Кандидатська дисертація «Різнорівнева біоіндикаційна оцінка екологічного стану слабко урбанізованих селітебних територій Чернівецької області» (2005 р.)

 

Легета Уляна

 

Незламна та елегантна

 

Кандидатська дисертація «Біоіндикація техногенно трансформованих територій з використанням Drosophila melanogaster Mg. (на прикладі
м. Чернівці)» (2006 р.)

 

Филипчук Тетяна

 

Весела і завжди непохитно спокійна

 

Кандидатська дисертація «Особливості перебігу закону толерантності Шелфорда в світлі істинних функціональних моделей (на прикладі Arnica montana L.)» (2007 р.)

 

Буждиган Оксана

 

Бойова та ризикована

 

Кандидатська дисертація «Застосування рольового мережевого аналізу для побудови та оцінки трофічних мереж» (2008 р.)

 

Талах Марія

 

Таємничо-фантазійна та зачарована Природою

 

Кандидатська дисертація «Роль бука лісового як виду-едифікатора в лісовій екосистемі» (2008 р.)

 

 

Баглей Оксана

 

Та, що живе за принципом «Наше щастя лише у наших руках!» і сміливо долає кордони

 

 Кандидатська дисертація «Оцінка впливу екологічних факторів на життєздатність популяцій видів роду Saussurea DC. Українських Карпат» (2009 р.)

 

Грицюк Сергій

 

 

Незалежний і з неперевершеним почуттям гумору

Єдиний хлопець серед моїх аспірантів!

 

Кандидатська дисертація «Вивчення можливостей застосування кіральних властивостей проліну як експрес-методу оцінки рівня забруднення річкових екосистем» (2010 р.)

 

Махрова Єлена

 

З витонченим художнім смаком та розвиненою творчою уявою

  

Кандидатська дисертація «Візуальні зміни лісових порід за імітації чинників глобальної екологічної кризи в мікрокосмах» (2010 р.)

 

Зароченцева Оксана

 

Прихильниця ІТ-технологій та спортивного способу життя

 

Кандидатська дисертація «Продуктивність лісових екосистем у мікрокосмах під впливом аклімаційних чинників» (2012 р.)

 

Федоряк Марія

 

Знає англійську на рівні рідної мови, володіє якостями справжнього лідера

 

Докторська дисертація «Аранеоіндикація урбоекосистем (на прикладі України)»  (2011 р.)

 

Лакуста Оксана 

 

Королева хімічних аналізів,  харизматичний оратор

Тепер – експерт-криміналіст

 

 Кандидатська дисертація «C:N:P-стехіометрія річкових екосистем» (2018 р.)

 

Буждиган Оксана

 

Та, що ніколи не здається

Тепер її моделі знають і в Європі, і в Америці

 

Докторська дисертація "Вплив втрат різноманіття рослин на функціонування та трофічну динаміку лучних екосистем" (відбувся попередній захист). Зараз у декретній відпустці.