Новини

ЗБЕРЕЖЕМО ТЕ, ЩО ПОДАРУВАЛА ЛЮДСТВУ ПРИРОДА!

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 05.03.2020


Під таким девізом 28 лютого 2020 року на кафедрі екології та біомоніторингу під егідою Всеукраїнської екологічної ліги (ВЕЛ) проведено еколого-просвітницький захід у рамках Всеукраїнської природоохоронної акції «Первоцвіт». У заході взяли участь викладачі, студенти та школярі міста. 
 
Голова Чернівецької обласної організації ВЕЛ, доцент Ситнікова І. О. розповіла про рослини-первоцвіти, які ростуть на Буковині, їх біологічні особливості та умови зростання в природі, про екологічну роль у природних екосистемах. Студенти взяли участь у вікторині «Чи знаєш ти?...». Учасники акції одержали листівки, які презентувала ВЕЛ.
 
Напевно, Ви не раз помічали, як з початком весни починають продавати невеличкі букетики з ранніх весняних квітів. Кожний покупець квітів-первоцвітів стимулює їх збирання на продаж, а це, в свою чергу, призводить до скорочення чисельності особин природних популяцій та підвищує ризик їх знищення. Зривання рослин на букети дуже шкодить тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння, а отже позбавляє їх продуктивного насіннєвого розмноження, запоруки покращення якості природних популяцій. Виривання з цибулинами зменшує можливість вегетативного розмноження цих видів рослин, що також призводить до зменшення життєвості популяцій та їх подальшого виснаження і зникнення у природі. Первоцвіти є єдиним джерелом живлення для багатьох видів комах. Зникнуть первоцвіти - зникне величезна кількість метеликів, бджіл, джмелів та інших комах у природних екосистемах. Зазнає руйнування трофічна сітка екосистеми, що призведе до її деградації!!!
Тільки від нас самих залежить, чи будуть на весні квітнути первоцвіти в наших лісах. Бережіть неповторну українську природу! Цінуйте прекрасне, бережіть первоцвіти!