Новини

Зініціювали та провели Міжнародний вебінар «Natural and Managed bees»

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 14.03.2021

У рамках міжнародної співпраці 9 березня на кафедрі екології та біомоніторингу відбувся вебінар на тему «Natural and Managed bees». Основний акцент учасники вебінару зробили на обговоренні загроз, які чатують на диких бджіл, проблем, що постають перед сучасним бджільництвом та шляхів раціонального управління екосистемами задля досягнення цілей сталого розвитку.
 

Тематичним модератором онлайн-зустрічі була професор Марія ФЕДОРЯК, завідувачка кафедри, національний координатор моніторингу смертності бджіл в Україні під егідою Міжнародної Асоціації з дослідження медоносних бджіл COLOSS. З доповідями виступили доктор Їжі Данілік, з чеського Університету м. Оломоуц (Ph.D. Jiri Danihlik from the University of Olomouc (Czech Republic)), професор Пер Ангельстам зі Шведського університету сільськогосподарських наук (Prof. Per Angelstam, Swedish University of Agricultural Sciences) та Іван Пігарьов, виконавчий директор Асоціації природного бджільництва Росії.
 
Студенти та викладачі кафедри мали нагоду поспілкуватися іноземною мовою з її носіями, а також ознайомитися з європейським досвідом проведення наукових досліджень, отримали доступ до віртуальної екскурсії лабораторіями Університету м. Оломоуц, дізналися про основні проблеми, з якими стикаються чеські бджолярі. Отримали інформацію про переваги екосистемного підходу до багаторівневого управління природними ресурсами, який практикується у Швеції. Активну дискусію викликала ідеологія «апіцентричного» бджільництва, як заміна сучасному «медоцентричному». Учасники вебінару розглянули численні аспекти біологічних, етологічних та екологічних особливостей бджоли медоносної, які визначають її виключне біосферне значення.

Проведений міжнародний вебінар об’єднав учасників навколо Apis mellifera Linnaeus, 1758 і ще раз довів актуальність закону Б. Коммонера «Все пов`язано з усім»!