Новини

Обговорення ОПП «Екологія» зі стейкхолдерами на он-лайн зустрічі і не тільки

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 26.05.2020

Згідно «Положення про розроблення та реалізацію освітніх програм Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича» (2020р.), моніторинг та удосконалення освітніх програм в процесі їх реалізації проводиться з метою забезпечення відповідності встановленим цілям діяльності, а також потребам студентів, суспільства в цілому. З огляду на це на кафедрі екології та біомоніторингу відбулося обговорення ОПП «Екологія» ОР «Бакалавр» та ОР «Магістр» із залученням широкого кола стейкхолдерів. На зустріч запрошені представники органів територіальної державної влади, комерційних структур області, академічної спільноти, випускники кафедри, які працюють за фахом. ОПП неодноразово обговорювалася зі студентами різних курсів. Особливо важливо було почути думку магістрантів, які зараз навчаються на кафедрі. Таке обговорення відбулося 6 травня.

 

Стейкхолдери висловлювали думки про необхідність збільшення кількості годин практичної компоненти з метою поглиблення практичних умінь і навичок студентів. Наголошували на необхідності знання природоохоронного законодавства України, важливості розвитку організаційних і комунікативних компетентностей, необхідних при роботі з документами й налагодженні співпраці з місцевими громадами, органами самоврядування. Висловлювали думки щодо потреби залучення фахівців-практиків до навчального процесу, що дозволить студентам отримати найновішу інформацію. Студенти, що працюють за фахом наголошували на важливості володіння англійською мовою, що значно розширює перспективи кар’єрного росту, на умінні правильно використовувати сучасну законодавчу базу. Висловлені й цілком конкретні побажання. Зокрема, випускники кафедри, які працюють в аграрному секторі, пропонували приділити більше уваги вивченню мікробо-рослинних систем, роз’ясненню впливу мікроорганізмів (грунтових і епіфітних) на процеси росту рослини, акцентувати увагу на бобово-ризобіальному симбіозі, на можливості інсектицидного і фунгіцидного захисту рослини за допомогою мікроорганізмів, з метою зменшення агрохімічного пресу на агроценози.

В цілому, було прийнято рішення про необхідність налагодження більш тісної співпраці з потенційними роботодавцями, створенні спільних проектів, тем тощо.

 

Висловлюємо вдячність усім хто взяв участь у обговоренні ОПП «Екологія» в онлайн-зустрічі та тим, хто поділився своєю думкою, висловив аргументовані пропозиції та рекомендації – Білоконю М.В. (Управління екології та природних ресурсів Чернівецької ОДА), Попеску І.С. (Управління ітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби в Чернівецькій області), Брушнівській Л.В. та Андрюк В.Г. (Державна екологічна інспекція Карпатського округу), Талах М.В. (ІФТКН, ЧНУ), Андрусяк Н.С. (географічний факультет, ЧНУ), Крижанівському А.Б. (Інститут прикладної біотехнології групи компаній «БТУ-Центр»), Дмитроняк Л. (НПП «Черемоський»),  Білівській В.Ю. (НПП «Хотинський»), Черлінці Л.В. (ЧОЦЕНТУМ), Лакусті О.М. (Відділ дослідження матеріалів, речовин та виробів Чернівецького науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України), Бегін А.В. (відділ ОВД  управління екології та природних ресурсів Чернівецької ОДА), Семенчук В.Г. (Буковинська Державна Сільськогосподарська Дослідна Станція Інституту сільського господарства Карпатського регіону Національної Академії Аграрних Наук України), Гаврилець Н.І. (Придністровська дослідна станція садівництва Інституту садівництва Національної академії аграрних наук України), Мамчур З.І. (Львівський національний університет ім. І.Франка), Мельниченко Г.М. (ДВНЗ Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника), Басараб О.М. (Відділ житлово-комунальних господарства населення Чернівецької ОДА), спеціалістам Агропромислової компанії «Контінентал Фармерз Груп».

Відеозапис зустрічі зі стейкхолдерами