Новини

«Тиждень екології»: дайджест основних подій

Опубліковано: Зароченцева Оксана Дмитрівна, 12.12.2019

У листопаді 2019 року на кафедрі екології та біомоніторингу за сприяння Департаменту освіти і науки Чернівецької ОДА проведено «Тиждень екології», що об’єднав цілу низку заходів. 

Відбувся науковий семінар з міждисциплінарного підходу до ландшафтно-екологічних досліджень на тему «Learning Landscape Approach through Evaluation: Opportunities for Pan-Europen Long-Term Socio-Ecological Research» для викладачів і студентів ІБХБ. Доповідали професор Шведського університету сільськогосподарських наук Пер Ангельстам і завідувачка кафедри екології та біомоніторингу професор Марія Федоряк. Увазі аудиторії представлено проміжні результати роботи в рамках міжнародного проекту AHIA “Land-sparing vs. land-sharing for functional green infrastructure that sustains biodiversity and ecosystem services? – European landscape approach initiatives provide regionally adapted solutions”. Науковці акцентували увагу викладачів та студентів на необхідності урахування складності взаємозв’язків, притаманних ландшафтам як соціально-екологічним системам задля ефективного екологічного менеджменту.

  


Проведено зустріч з учнями та вчителями ЗСО на тему «Екологія: сьогодні і завтра», у якій взяли участь близько 100 учнів 10-11 класів закладів середньої освіти м. Чернівці та Чернівецької області. 

Професори Марія Федоряк і Пер Ангельстам (Швеція) взяли участь у засіданні робочої комісії Чернівецької ОДА з питань поводження з твердими побутовими відходами, де представили доповідь на тему «Перетворення відходів на ресурс – досвід Швеції». Зокрема, висвітлено досвід м. Оребрю (Швеція) щодо перетворення відкритого сміттєзвалища на цінне джерело метану і облаштування на цьому місці рекреаційної території. 

В рамках Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA відбувся захід, присвячений екологічним наслідкам діяльності корпорацій комп’ютерної техніки із переглядом документального фільму – журналістського розслідування на тему «Навмисна смерть». Відео презентував Дмитро Міцевич, Регіональний координатор фестивалю у Чернівецькій області, ГО «Клуб Української Молоді».