Новини

Доповідь проф. Ю.М. Дмитрука на Президії НААН України

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 18.03.2021

17 березня відбулося засідання Президії НААН України, на якому розглядалося питання «Наукові засади інформаційного забезпечення управління ґрунтовими ресурсами в контексті міжнародної інтеграції та земельної реформи»

Доповідав з цього питання академік НААН директор ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії ім. О.Соколовського» С.А. Балюк. Співдоповідачем з цього питання, зокрема в аспекті міжнародної інтеграції, був Президент ГО «Українське товариство ґрунтознавців та агрохіміків» зав. кафедри агротехнологій та грунтознавства, професор Ю.М.Дмитрук.

В його повідомленні важливим компонентом було необхідність включення в програми дослідження завдань окреслених Цілями сталого розвитку ООН та сталого розвитку України до 2030 року. Зокрема, міжнародні угоди, укладені державою, передбачають інформованість наших торгових партнерів про можливості секвестрації-емісії Карбону. З 2021 року ЄС вимагатиме національного звіту щодо викидів парникових газів, а з 2023 вводиться «вуглецеве» оподаткування на експорт української агропродукції в Європу. На Президії прийнята резолюція щодо інформаційного забезпечення управлінців всіх рівнів, установ і навчальних закладів актуальною інформацією про стан ґрунтів.