Новини

Міжнародний вебінар до 70-річчя кафедри агротехнологій та грунтознавства

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 11.09.2020

1 вересня 1950 року в Чернівецькому державному університеті було оголошено набір студентів на тільки що відкритий агробіологічний відділ. Це був єдиний набір, який провчився від початку  до кінця (отримали дипломи агрономів),  бо наступні три набори (другий, третій та четвертий курси) були переведені у Львівський сільськогосподарський інститут у Дублянах. Туди рішенням Міністерства освіти було переведено весь агробіологічний відділ. 

Його очолив канд. с.-г. наук, доцент Петро Кучинський, талановитий науковець, організатор та викладач, яким захоплювалися всі студенти.

Отож в цьому році виповнилося 70 років кафедрі агротехнологій та ґрунтознавства. Саме цій даті було присвячено Міжнародний вебінар, в якому взяли участь та зробили доповіді відомі європейські та українські вчені, зокрема доктор Д.Дент (Великобританія), проф. Б.Боінчан (Молдова), Костянтин Вяткін (Італія), Ігор Яцук (генеральний директор ДУ «Інститут охорони грунтів», м.Київ), Микола Мірошниченко (заст.директора ННЦ «Інститут грунтознавства та агрохімії ім. О.Н.Соколовського», м.Харків), Жанна Матвіїшина (зав. відділу палеогеографії Інституту географії НАНУ, м. Київ), Василь Черлінка (д.б.н., кафедра агротехнологій та грунтознавства ЧНУ ім. Ю.Федьковича, м.Чернівці).

Своїми спогадами про початки розвитку ґрунтознавства на Буковині поділилися студенти першого набору: професор, колишній ректор ЧНУ ім. Ю.Федьковича, Степан Костишин та професор, зав. кафедри агрохімії та ґрунтознавства Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника, Мирослав Волощук.

За матеріалами вебінару готується до друку колективна монографія у виданні Springer (Нідерланди).

 На світлині у верхньому ряду другий справа – доцент Петро Кучинський, перший справа – студент 3 курсу Степан Костишин (1952 р.)

 

На світлині: під час практики з селекції та насінництва на базі Чернівецької сільськогосподарської дослідної станції (керівник – селекціонер Козубенко Василь Овсійович)

 

На світлині: У механічній лабораторії агробіологічного відділення (1952 рік); Зліва направо: студенти-агробіологи Федір Лавренчук,  Степан Костишин та  Йосип Бабущак