Новини

Кафедра грунтознавства на конференції "Біологія та екологія ґрунтів"

Опубліковано: Демид Ірена Едуардівна, 18.10.2015

14-16 жовтня в м. Львові відбулася наукова конференція "Біологія та екологія ґрунтів". Організація цієї конференції була запланована на ІХ з’їзді Українського товариства ґрунтознавців та агрохіміків (м. Миколаїв,2014 р), членами відповідних комісій, з метою активізації роботи секцій біології та екології грунтів. Роль перших організаторів на себе взяли науковці установ Національної академії наук України м.Львова - Інституту екології Карпат і Державного природознавчого музею, що і визначило місце проведення першого форуму.

На конференції було заслухано та обговорено на пленарних і секційних засіданнях 26 доповідей педобіологів та педоекологів з наукових установ та вищих навчальних закладів Мінська, Києва, Харкова, Чернівців, Львова, Кривого Рогу та Ужгорода, які стосувалися різних аспектів дослідження ґрунтової біоти природних та антропогенно трансформованих територій, а також процесів трансформації органічних та мінеральних сполук під впливом біотичних та абіотичних чинників. Головна увага доповідачів була зосереджена на двох наукових напрямках: «Екологія поширення ґрунтових організмів» та «Біотична активність ґрунтів зональних та антропогенно трансформованих екосистем».

Нашу кафедру у якості запрошеного спікера представляв на форумі доц. Нікорич В.А. з доповіддю: "Редоксоморфні новоутворення: адаптивна зона чи життєвий простір?".

Біологія та екологія ґрунтів

Варто зауважити, що представлена на пленарному засіданні робота викликала жвавий інтерес і активну дискусію, яка тривала і в перервах конференції. Методологічні підходи та результати роботи особливо зацікавили молодих науковців, які виявили бажання приїхати на стажування в нашу лабораторію "Мікроморфології та біології грунтів".

Учасники конференції під час екскурсії відвідали НПП "Сколівські Бескиди", де ознайомилися з природними особливостями території та мали змогу поспілкуватися про перспективи спільних досліджень.