Новини

Перший успішний досвід участі науковця кафедри грунтознавства у Всеукраїнському Хакатоні Аграрних Інновацій

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 24.02.2016

Українська ІТ-індустрія має потенціал для росту в агросекторі. Україна – є глобальним гравцем на ринку продовольства. Посилити її конкурентоспроможність та ефективність в агросекторі можуть саме прогресивні ІТ-рішення, які дозволять створювати унікальні продукти для національних компаній і міжнародних агрохолдингів. Саме тому за підтримки Мінагрополітики України та чисельних спонсорів 19-21 лютого 2016 року відбувся Всеукраїнський Хакатон Аграрних Інновацій (http://agtech.com.ua/hackathon/), в якому брав активну участь викладач ЧНУ, доцент кафедри ґрунтознавства Василь Романович Черлінка.

Хакатон (англ. «Hack + Marathon») – формат заходу, де фахівці різних галузей (програмісти, дизайнери, управлінці) об’єднуються у команди для розробки продукту, який має дати рішення вузько сформульованої проблеми («тема хакатону»). Зазвичай, хакатон триває від 24 до 96 годин і розробка проектів не зупиняється ні на хвилину. Обмеження у часі дозволяє учасникам одразу відкинути усе другорядне і сфокусуватись лише на важливому функціоналі. Хакатони часто стають поштовхом для заснування стартапів і перетворюють ідеї у повноцінний бізнес. Хакатон є унікальним досвідом командної роботи, що дозволяє учасникам навчитись ефективно взаємодіяти під постійним тиском.

Під час пітчингу ідей сформувалась команда, яка отримала назву "AgroMaxEffect". Ще одним членом команди став кандидат технічних наук, доцент кафедри сільськогосподарських машин та системотехніки НУБіП Броварець О.О. В стислі строки були опрацьовані завдання, поставлені цілі та розпочата робота з реалізації задуманого. В результаті створено експертну систему для фінансової оптимізації вирощування сільськогосподарських культур з врахуванням даних агробіологічного стану ґрунтового середовища, норм внесення технологічного матеріалу та використання машинно-тракторних агрегатів. При цьому була розроблена база даних, яка охоплює всі аспекти стану агровиробничих ресурсів господарства та його технологічного стану. Вхідна інформація з неї послугувала основою для оптимізаційної математичної моделі, яка була вирішена з використанням одного з варіантів симплекс-методу (система рівнянь з 27 змінних та 47 обмежень). В результаті були сформовані рекомендації щодо оптимізації витрат, зокрема для площі господарства ~2000 га, згідно моделювання і застосування запропонованої системи можна заощадити кошти в розмірі 4,3 млн. грн. 

Дана система (робочий прототип) отримала високу оцінку виробничників, тому в межах заходу було досягнуто домовленості про її апробацію в реальних умовах господарства, в т.ч. із розробкою повноцінного програмного продукту.



Відео з відкриття >>> 


Фрагмент презентації проекту:

 

Завантажити повну презентацію проекту >>>