Новини

Практичні заняття майбутніх агрономів в теплицях 5-го покоління

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 08.05.2019

Вже стало доброю традицією на кафедрі агротехнологій та грунтознавства проводити практичні заняття не тільки у спеціалізованих лабораторіях, а і безпосередньо на виробництві. Цього разу слухачі курсу «Овочівництво» (викладач, доц. Романюк В.В.) мали змогу ознайомитись з організацією робіт по вирощуванню овочевих культур в тепличному комбінаті «DF Agro», що в с. Синьків Заліщицького району Тернопільської області.

Підприємство на якому практикувались наші студенти – лідер в галузі, що  використовує тільки сучасні інтенсивні методи ведення господарства. На даний момент тепличний комплекс займає площу 10 га, згодом планується збільшити до 40 га. На території комплексу є власна електростанція, що цілком забезпечує енергетичні потреби всіх теплиць. Майбутні агрономи ознайомились з особливостями теплиць 5-го покоління, які максимально автоматизовані, в яких організований контроль за основними кліматичними умови, зокрема за температурою, вологістю та освітленням рослин. Студенти вивчили організацію крапельного поливу, як одного з найбільш ефективних методів забезпечення рослин водою та поживними ресурсами.

Крім знайомства з господарством та більшою частиною організаційних робіт агронома, студенти мали змогу вивчити технологію вирощування солодкого перцю на гідропоніці та актуальні біологічні методи захисту від попелиць та трипсу.

Після знайомства з особливостями запроваджених технологій, ні в кого не виникали сумніви щодо якості продукції та її високої врожайності, що на 30-65% перевищує середній показник в аналогічних господарствах, в 6 разів – у фермерських господарствах і в 18 разів – у селянських підсобних.

Приємною несподіванкою для студентів кафедри, була зустріч з колишніми їх колегами, які зараз вже агрономи тепличного комбінату «DF Agro».