Новини

Практика в Jagiellonian University, Poland

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 20.05.2015

З 8 по 16 травня 2015 року група студентів кафедри ґрунтознавства ЧНУ ім..Ю.Федьковича, у рамках двосторонньої угоди, проходила практику на кафедрі грунтознавства та географії ґрунтів в Ягеллонському університеті (Jagiellonian University, Poland).

Практика проводилась  другий рік поспіль.  Головна мета - ознайомлення майбутніх фахівців з ґрунтовим покривом Передкарпаття Польщі, а також з особливостями проведення наукових досліджень та методологічними підходами у колег з Кракова.

Практика розпочалась з цікавої екскурсії інститутом, яку провів директор професор Марек Древнік. Він ознайомив студентів з сьогоденням та перспективами закладу, провів історичний екскурс, наголосивши на поважному віці Ягеллонського університету, якому в ці дні виповнилося 651 рік, та перспективами його розвитку.

   

Польова частина практики проходила на науковому стаціонарі інституту в Лазах, де створені комфортні умови для проживання і роботи студентів.

Це прекрасний сучасний дослідницький стаціонар, непогані лабораторії, цікаві експериментальні майданчики з польовими дослідами. Первинну екскурсію, вже за традицією, провели директор інституту, професор Марек Древнік та директор станції доктор Маріуш Клімек. Вони ознайомили наших студентів з особливостями функціонування та напрямами наукових досліджень, що ведуться на станції. На кожному з наукових об’єктів звучали активні діалоги,  запитання та відповіді. На метеостанції наші студенти згадали свій курс агрометеорології та розділи ґрунтознавства, що стосуються фізичних і теплових властивостей ґрунтів, обговорюючи деталі 2-х багаторічних експериментів по дослідженню теплового балансу. Особливу цікавість викликали експериментальні майданчики з вивчення ерозійних процесів та протиерозійних заходів, а також лізиметри, які більшість бачила тільки на слайдах під час лекцій. Оскільки землі навколо станції університетські, і на них ведеться активне аграрне виробництво, то не оминули питання організації сільськогосподарського виробництва, землеробства та агрохімії. 

Цьогорічний приїзд співпав з польсько-українською конференцією "Gleby Karpat i ich Przedpola", з нагоди Міжнародного року ґрунтів, яку організатори вирішили також провести в Лазах. Для студентів випала гарна нагода послухати цікаві доповіді та відчути запал наукових дискусій в польових умовах із застосуванням оригінальних підходів різних ґрунтознавчих осередків. Варто відмітити, що чернівецьку школу ґрунтознавства на конференції представив доповіддю керівник практики доц. В.А. Нікорич.

Кілька днів практики були присвячені польовому вивченню ґрунтів. Закладено та описана низка розрізів, відібрані зразки, які в майбутньому стануть об’єктами досліджень при виконанні курсових та кваліфікаційних робіт. В польових умовах студенти визначили низку фізичних властивостей та навчилися відбирати проби для виготовлення мікроморфологічних шліфів. Варто відмітити, що закладені розрізи викликали активну дискусію щодо їх генезису.

 

Протягом практики наші студенти прослухали кілька лекцій професора Стефана Скиби, доктора Войтека Шиманські з Ягеллонського університету, професора Степана Позняка з ЛНУ ім.І.Франка,  відвідали аграрний університет, де мали екскурсію лабораторіями з унікальним та сучасним обладнанням, стали учасниками трьох експериментів з використанням лазерного седементографа, новітнього хроматографа та CNSH аналізатора. 

В Музеї ґрунтів прослухали лекцію про ґрунтовий покрив Європи.

  

Цілий день практики був відведений на роботу в лабораторії мікроморфології ґрунтів, де студенти мали змогу дослідити оригінальні препарати, в т.ч. і з тих профілів, які вивчались на макроморфологічному рівні в полі під час поїздки до Польщі. Варто відмітити, що лабораторія оснащена сучасним обладнанням для виготовлення шліфів та достатньою кількістю поляризаційних мікроскопів. Кожний мав змогу індивідуально описати надтонкий зріз і, на новому для себе рівні, ознайомитися з мікроструктурою, мікропористістю, первинними та вторинними мінералами, плазмою і новоутвореннями ґрунту. Прозвучало безліч запитань та відповідей на них.

А ще, були екскурсії дивовижним і загадковим містом Краків, в якому кожен закуток дихає історією. Вавель - Королівський Палац, королівська резиденція, кафедральний собор у якому були короновані польські королі, королівські гробниці, Дзвін, Сигізмунда. Барбакан (оборонний бастіон), який разом з Флоріанскими воротами і оборонними стінами оточував колись увесь Старий Краків. Площа Ринок - найбільша в Європі міська площа з оригінальною шаховою забудовою та Сукенницею. Маріацький Костьол, де знаходиться один з найбільших готичних вівтарів в Європі. А ще десятки храмів та культових споруд.

    

   

Хотілось би відмітити високий рівень організації, прекрасні умови побуту та максимальне сприяння у проведенні практики, за що колектив нашої кафедри щиро вдячний польським колегам. Особлива подяка директору Інституту географії професору Мареку Древніку, професору Стефану Скибі та доктору Войтеку Шиманському, директору наукової станції в Лазах, доктору Маріушу Клімеку.