Новини

Семінар «Зміни клімату та енергетика. Європейський зелений курс та його переваги для впровадження відновлюваних джерел енергії в Україні»

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 05.02.2021

4 лютого Агентство з відновлюваної енергетики в рамках виконання проєкту «Сприяння переходу України до «зеленої» енергетики», за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety провели семінар «Зміни клімату та енергетика. Європейський зелений курс та його переваги для впровадження відновлюваних джерел енергії в Україні». Участь в семінарі прийняв зав.кафедри, проф.Ю.Дмитрук.

Агровиробництво має достатній вплив на викиди парникових газів, а з ґрунтового покриву Карбон може як емісувати, так і секвеструватися, залежно від обраних технологій. Зважаючи на істотну роль сфери сільського господарства для економіки держави, особливо експорту української сільськогосподарської продукції в країни світу, актуально організувати вуглецево-нейтральне виробництво, зменшуючи роль викопного палива за рахунок відновлювальних джерел енергії. Важливу роль відіграватиме, на думку Г.Гелетухи (директор ТОВ «Науково-технічний центр «Біомаса»), біоенергетика, середньорічні темпи приросту якої складають 16 %, а згідно прогнозів на 2035 рік 11% в структурі первинної енергії займатиме біомаса та біопаливо. Тому в підготовці сучасних спеціалістів з агрономії необхідно враховувати як можливості впливу агротехнологій на секвестрацію Карбону ґрунтами, так і вклади с.г. виробництва в біоенергетику. Скорочення викидів парникових газів передбачено і Паризькою кліматичною угодою, яку підтримала, а тому зобов’язана виконувати Україна.