Новини

Застосування on-line інструментів картування в цілях оптимального використання та збереження родючості ґрунтів

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 23.11.2017

22 листопада, на кафедрі ґрунтознавства відбувся науково-практичний семінар: «Застосування on-line інструментів картування в цілях оптимального використання та збереження родючості ґрунтів».

Метою семінару було обговорення питань, пов’язаних з ефективним використанням on-line систем в сільському господарстві та представлення концепції співпраці між ІТ, агробізнесом та навчальними закладами. 

Основним доповідачем виступив Микола Кондратюк, ментор продукту Soft.Farm, який ознайомив всіх присутніх з особливостями побудови системи керування польовими роботами та створення інформаційного поля для керування роботами з точного землеробства. Особлива увага була приділена можливостям щодо підвищення ефективності розрахунків, з якими щоденно стикається керівник та головні спеціалісти аграрного підприємства.

Можливості Soft.Farm зацікавили присутніх студентів та виробничників, які взяли активну участь у обговорені продемонстрованого матеріалу. До речі, чи не половина учасників семінару була представлена фахівцями аграрної галузі та фермерами, в т.ч. із сусідніх областей.

У якості співдоповідача виступив доцент кафедри ґрунтознавства Василь Черлінка, який представив на широкий загал розробки, що дозволяють створювати прогнозні карти ґрунтів та корегувати існуючі на основі складних математичних моделей. Ця частина семінару вже більше зацікавила представників ІТ галузі, які досить високо оцінили перспективи майбутньої співпраці нашої кафедри з виробниками спеціалізованого програмного забезпечення.

Слід зауважити, що подібні семінари на кафедрі стають традиційними, оскільки саме в тісній співпраці зі стейкхолдерами можлива ефективна підготовка якісних фахівців.