Новини

Карантин не заважає хімікам долати кордони!

Опубліковано: Халавка Юрій Богданович, 04.05.2020

студентка 5 курсу Анджеліка Вербовецька

22-23 квітня відбувалася Студентська конференція студентів ЧНУ. У зв'язку із загальнонаціональним карантином цьогорічну конференцію було проведено у заочній формі. Молоді науковці мали змогу оприлюднити результати своїх досліджень, поділитись досвідом, отримати нові знання . Великі досягнення складаються з крихітних перемог!

читати далі>>>


Вічна пам'ять

Опубліковано: Халавка Юрій Богданович, 17.01.2020

Гірка звістка про непоправну втрату сколихнула колектив хіміків Інституту біології, хімії та біоресурсів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.Уч

Учора, 16 січня відійшов у вічність кандидат хімічних наук, доцент кафедри органічної хімії Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Сташкевич Отто Михайлович.

Глибоко сумуємо з приводу цієї непоправної втрати та висловлюємо щирі співчуття родині померлого.

читати далі>>>


Вітаємо Сергія Солодіна з призначенням академічної стипендії Кабінету Міністрів України

Опубліковано: Халавка Юрій Богданович, 24.06.2019

Вітаємо аспіранта кафедри загальної хімії та хімічного матеріалознавства Сергія Солодіна з призначенням академічної стипендії Кабінету Міністрів України.

читати далі>>>


Наші першокурсники серед призерів університетських змагань з Брейн-рингу

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 02.12.2018

Серед тринадцяти заявлених команд, у фіналі представники Інституту біології, хімії та біоресурсів - команда "Мандаринова кислота" (Максим Ядернюк, Іштван Літак, Ярослав Нечесний, Альона Мінтянська, капітан - Гараджій Павло) посіли друге місце.

29 листопада у Науковій бібліотеці ЧНУ ім. Ю.Федьковича символічно зібралися найбільші студентські інтелекти задля змагань під назвою брейн-ринг....

читати далі>>>


У Чернівцях створили Мобільну лабораторію для вивчення хімії

Опубліковано: Халавка Юрій Богданович, 07.05.2018

 У програмі «Суть Речей» на Радіо 10 Юрій Халавка, викладач, ЧНУ ім.Ю.Федьковича, науковець, хімік, розповів про проект, який переміг конкурсі від БФ «Кращим бути» - МОБІЛАБ. Це мобільна лабораторія, яка знайомить дітей з хімією, як з наукою цікавою і експериментальною.  Юрій Халавка: Я вважаю, що це спроба піарити хімію, а не мене. Коли ми готували цей проект, то над ним працювало багато людей, студенти також. Я мав досвід науковий грантовий, це для мене не нове, але нам вдалося об’єднати людей, зацікавлених у результаті. Це не просто цікаві досліди з хімії, це такі серйозні речі, які поки що школа не може забезпечити. Ні в організаційному пані, ні в матеріальному. Бо є такі речі у Мобілабі, які є дорогі.

читати далі>>>


Екскурсія хіміків до лабораторії "Сінево"

Опубліковано: Халавка Юрій Богданович, 24.04.2018

Студенти-хіміки відвідали лабораторію однієї із найбільших компаній на ринку послуг з лабораторної діагностики в Україні - "Сінево". Під час екскурсії учасники дізналися про роботу компанії, статистику наданих послуг, отримали відповіді на найпоширеніші запитання щодо проведення аналізів, обговорити перспективи працевлаштування хіміків в компаніях лаборторної діагностики.  Особливо цікавою частиною екскурсії було відвідування власне лабораторних приміщень, під час якого студенти ознайомилися з роботою сучасного лабораторного обладнання, змогли поставити запитання фахівцям та на практиці побачити, як втілюються фізико-хімічні принципи, з якими вони ознайомлювалися під час навчання. Родзинкою візиту стала можливість усім охочим здати аналізи на схильність до цукрового діабету.   

читати далі>>>


Чернівецькі хіміки успішно виступили на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з хімії

Опубліковано: Халавка Юрій Богданович, 15.04.2018

4 квітня на базі Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара відбувся ІІ тур Всеукраїнського конкуру студентських наукових робіт з спеціальності «Хімія». На конкурс було представлено 57 робіт. Студенти спеціальностей «Хімія» - Воронцов Дмитро Сергійович та «Середня освіта (хімія)» – Капарчук Катерина Віталіївна Інституту біології, хімії та біоресурсів за рішенням конкурсної комісії стали його призерами.

Вітаємо Воронцова Дмитра, Капарчук Катерину та їх наукових керівників з перемогою та бажаємо подальших успіхів!


читати далі>>>


Chemistry Programs for Foreign Students

Опубліковано: Халавка Юрій Богданович, 18.06.2017

We cordially invite foreign student to enter our

Bachelor, Master and PhD programs in

Chemistry, Chemistry teaching and Food Technology.

Specializations in Solid State Chemistry of Semiconductors, Nanochemistry, Organic Chemistry, Physical Chemistry and Analytical Chemistry are avaliable.

 

 

 

читати далі>>>


Зустріч з випускником

Опубліковано: Халавка Юрій Богданович, 15.04.2017

Нас відвідав із цікавою лекцією про роботу в канадській лабораторії з контролю якості фармпрепаратів випускник 2005 року Максим Швець. Під час лекції Максим розповів про свою карєру в лабораторіях підприємств Києва та Канади. Розлянув принципи роботи лабораторії з незалежного контролю якості фармпрепаратів, та висловив ряд побажань щодо покращення підготовки хіміків в Чернівецькому університеті. Зокрема, про необхідність звертати увагу на роботу з документацією та принципами GLP.  Пообіцяв надати відповідні методичні матеріали.  Незважаючи на передсвятковий час зацікавлених зібралося чимало.

читати далі>>>


Відбувся четвертий етап Всеукраїнської олімпіади з хімії

Опубліковано: Халавка Юрій Богданович, 03.04.2017

Інститут біології, хімії та біоресурсів став базовим для виконання експериментального туру Олімпіади. Оргкомітет та журі олімпіади відзначили високий рівень проведення туру та технічне та методичне забезпечення хімічних кафедр Інституту. 

Завдяки  ґрунтовній роботі викладачів Інституту біології, хімії та біоресурсів в напрямку підготовки учнів до LIV Всеукраїнської учнівської олімпіади з хімії, учні міста Чернівці вибороли чотири призових місця.

 

читати далі>>>