Новини

У Чернівецькій обласній раді відбулась чергова робоча зустріч присвячена підготовці «Живої книги Буковини»

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 17.02.2022

   За ініціативи та сприяння Чернівецької обласної ради продовжується робота над підготовкою унікального видання під робочою назвою «Жива книга Буковини». Зокрема, 14 лютого відбулась зустріч, у якій прийняли участь начальник відділу супроводу реформ та аудиту місцевих програм Чернівецької облради Петро БРИЖАК, учасник ініціативної групи та координатор проєкту Микола ДИЧКА, директор навчально-наукового інституту біології, хімії та біоресурсів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича професор Михайло МАРЧЕНКО та завідувач кафедри ботаніки, лісового і садово-паркового господарства ЧНУ професор Ілля ЧОРНЕЙ. Обговорено звернення до дітей та голів об’єднаних територіальних громад області, окремі аспекти структури цього видання та підкреслено його актуальність і необхідність для формування дбайливого відношення до живої природи у підростаючого покоління.

читати далі>>>


Обговорення перспектив реконструкції парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Парк ім. Ф. Шиллера» м. Чернівці

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 11.02.2022

   
9 лютого 2022 року в Чернівецькій міській раді відбулась чергова зустріч робочої групи з благоустрою парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Парк ім. Ф. Шиллера». До роботи у групі, на запрошення Чернівецької міської ради, були залучені співробітники кафедри ботаніки, лісового та садово-паркового господарства ЧНУ доцент О.М. Романюк та асистент А.І. Токарюк. Попередньо були проведені обстеження насаджень парку та визначено їх стан. Викладачі кафедри прийняли активну участь в обговоренні перспектив реконструкції, напрямків його функціонування та подальшого розвитку. Запропоновані рекомендації отримали підтримку учасників робочої групи та будуть враховані під час розробки проекту з благоустрою та реконструкції цього парку.

читати далі>>>


ЗАХИСТ ОЗНАЙОМЛЮВАЛЬНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ПРАКТИКИ У СТУДЕНТІВ 302 ГРУПИ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 014.05 СЕРЕДНЯ ОСВІТА (БІОЛОГІЯ ТА ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ)

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 17.12.2021

    16 грудня 2021 року на кафедрі ботаніки, лісового і садово-паркового господарства відбувся захист ознайомлювальної педагогічної практики у студентів 302 групи спеціальності 014.05 Середня освіта (Біологія та здоров’я людини) в режимі онлайн-зустрічі.

    Студенти проходили практику у загальноосвітніх закладах м. Чернівці та за місцем проживання студентів протягом першого семестру 2021-2022 навчального року. Під час практики студенти мали можливість ознайомитись з сучасним педагогічним досвідом та особливостями його застосування в навчальному процесі. На ознайомлювальній педагогічній практиці студенти змогли порівняти різні методологічні підходи та форми і засоби проведення занять, визначити їх ефективність та доцільність застосування в умовах дистанційного та очного навчання.

читати далі>>>


Захист педагогічної практики у студентів 402 групи спеціальності 014.05 Середня освіта (Біологія та здоров’я людини)

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 16.12.2021

15 грудня 2021 року на кафедрі ботаніки, лісового і садово-паркового господарства відбувся захист педагогічної практики у студентів 402 групи спеціальності 014.05 Середня освіта (Біологія та здоров’я людини). Практика тривала з 15 листопада до 10 грудня у закладах загальної середньої освіти, які працювали за змішаною формою навчання. Під час захисту студенти відзначили важливість практичного досвіду проведення уроків і виховних заходів у закладах освіти, оцінили значення ґрунтовних знань із біологічних і педагогічних дисциплін, проаналізували переваги і недоліки дистанційного і аудиторного навчання.

читати далі>>>


Захист педагогічної практики студентів 602 групи спеціальності 014.05 Середня освіта (біологія та здоров'я людини)

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 16.11.2021

 2 листопада 2021 року на платформі Google Meet відбувся онлайн-захист педагогічної практики студентів 602 групи спеціальності 014.05 Середня освіта (біологія та здоров’я людини).

Захист відбувся у дружній атмосфері, студенти обговорили особливості проходження практики, поділились особистим досвідом, висловили пропозиції щодо оптимізації освітньої програми «Середня освіта (біологія та здоров’я людини)».

читати далі>>>


Мала академія наук в системі позашкільної освіти

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 14.10.2021

13 жовтня 2021 року методист відділення хімії, біології, екології та аграрних наук Буковинської Малої академії наук Денис Мар'яна Михайлівна провела лекцію для здобувачів вищої освіти, які навчаються за спеціальністю «Середня освіта (Біологія та здоров’я людини)». Вона розповіла про структуру БМАН, систему набору слухачів та їх навчання, організацію, напрямки і тематику наукових досліджень слухачів, проведення конкурсів-захистів наукових робіт та основні досягнення слухачів.

читати далі>>>


Багнянські старожитності

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 12.10.2021

   8 жовтня 2021 року викладачі кафедри ботаніки, лісового і садово-паркового господарства д. б. н. І. І. Чорней, к. б. н. А. І. Токарюк разом з співробітниками наукового відділу національного природного парку «Вижницький» проводили вивчення рослинного покриву геологічної пам’ятки природи місцевого значення «Багнянські старожитності». Це наскельні солярні знаки дохристиянської доби (рештки поганського святилища) діаметром 40–50 см і глибиною до 10–15 м, які розташовані на південній околиці с. Багна у привершинній частині локального невисокого пасма у відслоненнях конгломератів поляницької світи (верхній палеоген). Крім того, з метою підготовки наукового обґрунтування щодо розширення меж парку, учасники експедиції здійснили фітоценотичні дослідження прилеглих до парку ділянок Іспаського лісництва Вижницького держспецлісгоспу АПК. Тут описано букові ліси, які, відповідно до Резолюції 4 Бернської конвенції, належать до оселища європейського природоохоронного значення «G1.6: Букові ліси (Fagus woodland)».

читати далі>>>


Роль Державної служби якості освіти України в освітньому процесі

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 08.10.2021

6 жовтня 2021 року для здобувачів вищої освіти, які навчаються за спеціальністю «Середня освіта (Біологія та здоров’я людини)» прочитала лекцію к. б. н., доцент, учитель біології вищої категорії, заступник начальника Управління Державної служби якості освіти у Чернівецькій області – начальник відділу інституційного аудиту Григор’єва Олена Володимирівна. Вона розповіла про основні завдання Державної служби та її структурних підрозділів щодо проведення моніторингу якості освітньої діяльності та якості освіти, проведення інституційних аудитів закладів загальної середньої освіти, надання рекомендацій закладам освіти щодо організації та функціонування внутрішньої системи забезпечення якості освіти, здійснення державного нагляду (контролю) за діяльністю закладів освіти щодо дотримання ними вимог законодавства про освіту, аналізу діяльності місцевих органів виконавчої влади/органів місцевого самоврядування, їх підрозділів з питань освіти. щодо дотримання вимог законодавства з питань освіти і забезпечення якості освіти на відповідній території, надання їм відповідних висновків і рекомендацій.

читати далі>>>


Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді як осередок позашкільної освіти

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 30.09.2021

29 вересня 2021 року для студентів 2, 3, 4 курсів спеціальності Середня освіта (Біологія та здоров’я людини) прочитала лекцію методист центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді к. б. н., доцент Хлус Лариса Миколаївна. Вона розповіла про основні напрямки діяльності центру, його місце у системі позашкільної освіти, структуру, відділи і гуртки які діють у його складі, конкурси які проводяться на базі центу, досягнення його вихованців.

читати далі>>>


Обласний семінар «Розвиток творчих здібностей учнів через експериментально-дослідницьку роботу в учнівському лісництві»

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 27.09.2021

 

23 вересня 2021 року комунальним закладом «Чернівецький обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» на базі кафедри ботаніки, лісового і садово-паркового господарства Інституту біології, хімії та біоресурсів ЧНУ ім. Ю. Федьковича проведено обласний семінар «Розвиток творчих здібностей учнів через експериментально-дослідницьку роботу в учнівському лісництві».

читати далі>>>