Новини

Дослідження явища «цвітіння» водойм на теренах Буковини

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 09.07.2020

консультація-практикумУ рамках співпраці з Чернівецьким обласним центром еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді започатковано обласний науково-освітній проект «Дослідження явища «цвітіння» водойм на теренах Буковини». Проект презентовано 18 червня 2020 року на Літній педагогічній школі, яку щорічно проводить  Чернівецький обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді.

читати далі>>>


Унікальні об’єкти фіторізноманіття Буковини

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 22.05.2020

Чорнянка карпатськаОрганізація Об'єднаних Націй оголосила 22 травня Міжнародним днем біорізноманіття з метою підвищення розуміння та обізнаності людства з питаннями біорізноманіття. Цю дату було обрано у зв’язку з тим, що 22 травня 1992 року на генеральній асамблеї ООН з проблем глобальної екології було прийнято Конвенцію про біологічне різноманіття. Україна є однією із сторін Конвенції і ратифікувала її у 1994 році. Кожного року День біорізноманіття має свою тему, що обирається секретаріатом Конвенції. Цьогорічною темою є гасло «НАШІ РІШЕННЯ - В ПРИРОДІ».

читати далі>>>


Захист педагогічної практики

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 21.05.2020

захист практики 20 травня 2020 року на платформі Google Meet було проведено захист педагогічної (ознайомчої) практики у студентів 302 групи (спеціальність Середня освіта: "Біологія та здоров'я людини"). На жаль, карантин перешкодив повноцінному проходженню практики. Але навіть неповний місяць ознайомчої практики дозволив нашим студентам...

читати далі>>>


Успішна реінтродукція тису ягідного у заказнику «Цецино»

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 15.05.2020

реінтродукція тисаОдним з напрямків підтримання та відтворення біорізноманіття, передусім раритетного, є реінтродукція зникаючих видів з метою відновлення і забезпечення повноцінного функціонування їх популяцій. До числа таких видів на Буковині належить, занесений до Червоної книги України, реліктовий вид тис ягідний. У нас відомі дві більш-менш повноцінних популяції цього виду – в околицях сіл Тисівці (близько 1000 особин) і Банилів-Підгірний (понад 100 особин) Сторожинецького району, а також кілька місцезнаходжень, де тис трапляється поодинокими особинами. Одне з них, у складі трьох особин, у 2006 році було виявлено співробітниками кафедри ботаніки на г. Цецино в межах однойменного заказника.

читати далі>>>


Інструктаж, присвячений академічній доброчесності

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 05.05.2020

онлайн захід4 травня на кафедрі ботаніки, лісового і садово-паркового господарства відбувся онлайн-захід, присвячений питанням академічної доброчесності. Студенти-бакалаври 4-го курсу спеціальностей "Біологія", "Садово-паркове господарство" та "Лісове господарство" ознайомилися із основними нормативними документами, розглянули структуру і зміст положення "Про виявлення...

читати далі>>>


Нарада щодо збереження первоцвітів на території Чернівецької області

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 28.02.2020

Спільна нарада щодо збереження первоцвітівСьогодні 28 лютого 2020 року в Еколого-просвітницькому центрі збереження біорізноманіття на базі кафедри ботаніки, лісового і садово-паркового господарства Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича відбулась спільна нарада щодо збереження первоцвітів на території Чернівецької області. Очолив нараду начальник управління екології та природних ресурсів Чернівецької обласної держадміністрації Микола Білоконь.

читати далі>>>


Доповідь Василя Буджака за результатами виконання докторської дисертації

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 28.02.2020

доповідь Василя БуджакаУ вівторок 25 лютого 2020 року в Інституті відбулося розширене засідання кафедри ботаніки, лісового та садово-паркового господарства. У порядку денному - доповідь доцента кафедри Василя Буджака за результатами виконання докторської дисертації.
Заслухати наукову доповідь прийшли представники професорсько-викладацького складу Інституту біології, хімії та біоресурсів, ректор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича д.фіз.-мат.н., проф. Роман Петришин. Доповідь отримала схвальні відгуки присутніх та викликала жваву дискусію.

читати далі>>>


Робоча зустріч з фахівцями Чернівецького обласного управління ЛМГ

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 07.02.2020

робоча зустріч з фахівцями обласного управління ЛМГ5 лютого 2020 року відбулася робоча зустріч за участі викладачів кафедри ботаніки, лісового і садово-паркового господарства та фахівців Чернівецького обласного управління лісового і мисливського господарства. У процесі зустрічі обговорили пропозиції фахівців Чернівецького обласного управління ЛМГ щодо внесення змін до навчального плану підготовки бакалаврів за спеціальністю 205 "Лісове господарство". Узгоджений перелік пропозицій запротокольовано секретарем кафедри ботаніки.

читати далі>>>


Виїзні практичні заняття зі спецпрактикуму з лісового та садово-паркового господарства

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 01.12.2019

Сокирянський лісгосп28 листопада 2019 року в межах навчальної програми підготовки спеціалістів «Лісового господарства» і «Садово-паркового господарства» (408С і 409 груп) під керівництвом викладачів кафедри ботаніки, лісового і садово-паркового господарства Ковальського А. Й., Ванзар О. М. і Решетюк О. В. проведено виїзне практичне заняття зі спецпрактикуму до Сокирянського лісгоспу та його підрозділів...

читати далі>>>


Акредитаційна експертиза освітньої програми «Середня освіта: Біологія та здоров’я людини»

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 30.11.2019

розклад роботи експертної групиУпродовж 25-27 листопада в Інституті біології, хімії та біоресурсів відповідно до наказу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти від 14.листопада 2019 р. № 112-Е працювала експертна група, що проводила акредитаційну експертизу освітньої програми «Середня освіта: Біологія та здоров’я людини» у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича.

З інформацією про склад та розклад роботи експертної групи можна ознайомитися на сторінці кафедри ботаніки

читати далі>>>