Новини

Вебінар, присвячений академічній доброчесності

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 10.10.2020

онлайн захід9 жовтня на кафедрі ботаніки, лісового і садово-паркового господарства відбувся онлайн-захід, присвячений академічній доброчесності та перешкоджанню академічному плагіату.  Запрошені на заняття студенти 2-6 курсів спеціальностей "Лісове господарство", "Середня освіта (біологія)" та "Середня освіта (біологія та здоров'я людини)" ознайомилися із основними нормативними документами, що визначають ...

читати далі>>>


Небезпечний карантинний бур’ян ценхрус довгоголковий (Cenchrus longispinus (Kneuck.) Fernald) вже у Чернівцях!

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 01.10.2020

карантинний бур’ян - ценхрус довгоголковий У вересні співробітниками кафедри ботаніки, лісового та садово-паркового господарства Аллою Токарюк та Оленою Волуцою знайдено новий вид для флори Чернівецької області – карантинний бур’ян ценхрус довгоголковий (Cenchrus longispinus (Kneuck.) Fernald). Його виявлено у центрі м. Чернівці на вул. Суворова у щілинах між тротуарною плиткою (див. фото).

читати далі>>>


Звіт по науково-дослідній темі

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 15.09.2020

звіт по науко-дослідній темі Сьогодні, 15 вересня 2020 року, на кафедрі ботаніки, лісового і садово-паркового господарства відбувся науковий семінар, на якому було обговорено звіт за результатами виконання 5-річної кафедральної науково-дослідної теми "Видове та ценотичне різноманіття, созологічна цінність, ресурсне значення, антропогенна трансформація та хорологічна характеристика типів оселищ (біотопів) Буковини". Звіт представила асистент кафедри, к.б.н. Токарюк А.І.

читати далі>>>


Робоча зустріч в рамках реалізації проекту RESFOR

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 10.09.2020

Робоча зустріч в рамках реалізації проекту RESFORСпівробітники кафедри ботаніки, лісового і садово-паркового господарства Чорней І.І. та Буджак В.В. 10 вересня 2020 року взяли участь в робочій онлайн-зустрічі з розробки GAP-аналізу в рамках реалізації україно-румунського проекту «Поводження з мертвою деревиною для стійких лісів у румунсько-українському прикордонному регіоні (RESFOR)», який виконується за фінансової підтримки WWF.

читати далі>>>


Проект «Поводження з мертвою деревиною для стійких лісів у румунсько-українському прикордонному регіоні (RESFOR)»

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 15.07.2020

лист-запрошенняСпівробітники кафедри ботаніки, лісового і садово-паркового господарства Чорней І.І, Буджак В.В. та Яковишин В.М. запрошені до складу мережі дослідників та експертів (МДЕ), яка створюється у проекті RESFOR для співпраці, інновацій та досліджень щодо важливості мертвої деревини, а також гармонізованої відповідальної практики ведення лісового господарства щодо поводження з мертвою деревиною.

читати далі>>>


Дослідження явища «цвітіння» водойм на теренах Буковини

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 09.07.2020

консультація-практикумУ рамках співпраці з Чернівецьким обласним центром еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді започатковано обласний науково-освітній проект «Дослідження явища «цвітіння» водойм на теренах Буковини». Проект презентовано 18 червня 2020 року на Літній педагогічній школі, яку щорічно проводить  Чернівецький обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді.

читати далі>>>


Унікальні об’єкти фіторізноманіття Буковини

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 22.05.2020

Чорнянка карпатськаОрганізація Об'єднаних Націй оголосила 22 травня Міжнародним днем біорізноманіття з метою підвищення розуміння та обізнаності людства з питаннями біорізноманіття. Цю дату було обрано у зв’язку з тим, що 22 травня 1992 року на генеральній асамблеї ООН з проблем глобальної екології було прийнято Конвенцію про біологічне різноманіття. Україна є однією із сторін Конвенції і ратифікувала її у 1994 році. Кожного року День біорізноманіття має свою тему, що обирається секретаріатом Конвенції. Цьогорічною темою є гасло «НАШІ РІШЕННЯ - В ПРИРОДІ».

читати далі>>>


Захист педагогічної практики

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 21.05.2020

захист практики 20 травня 2020 року на платформі Google Meet було проведено захист педагогічної (ознайомчої) практики у студентів 302 групи (спеціальність Середня освіта: "Біологія та здоров'я людини"). На жаль, карантин перешкодив повноцінному проходженню практики. Але навіть неповний місяць ознайомчої практики дозволив нашим студентам...

читати далі>>>


Успішна реінтродукція тису ягідного у заказнику «Цецино»

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 15.05.2020

реінтродукція тисаОдним з напрямків підтримання та відтворення біорізноманіття, передусім раритетного, є реінтродукція зникаючих видів з метою відновлення і забезпечення повноцінного функціонування їх популяцій. До числа таких видів на Буковині належить, занесений до Червоної книги України, реліктовий вид тис ягідний. У нас відомі дві більш-менш повноцінних популяції цього виду – в околицях сіл Тисівці (близько 1000 особин) і Банилів-Підгірний (понад 100 особин) Сторожинецького району, а також кілька місцезнаходжень, де тис трапляється поодинокими особинами. Одне з них, у складі трьох особин, у 2006 році було виявлено співробітниками кафедри ботаніки на г. Цецино в межах однойменного заказника.

читати далі>>>


Інструктаж, присвячений академічній доброчесності

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 05.05.2020

онлайн захід4 травня на кафедрі ботаніки, лісового і садово-паркового господарства відбувся онлайн-захід, присвячений питанням академічної доброчесності. Студенти-бакалаври 4-го курсу спеціальностей "Біологія", "Садово-паркове господарство" та "Лісове господарство" ознайомилися із основними нормативними документами, розглянули структуру і зміст положення "Про виявлення...

читати далі>>>