Новини

Виїзні практичні заняття зі спецпрактикуму з лісового та садово-паркового господарства

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 01.12.2019

Сокирянський лісгосп28 листопада 2019 року в межах навчальної програми підготовки спеціалістів «Лісового господарства» і «Садово-паркового господарства» (408С і 409 груп) під керівництвом викладачів кафедри ботаніки, лісового і садово-паркового господарства Ковальського А. Й., Ванзар О. М. і Решетюк О. В. проведено виїзне практичне заняття зі спецпрактикуму до Сокирянського лісгоспу та його підрозділів...

читати далі>>>


Акредитаційна експертиза освітньої програми «Середня освіта: Біологія та здоров’я людини»

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 30.11.2019

розклад роботи експертної групиУпродовж 25-27 листопада в Інституті біології, хімії та біоресурсів відповідно до наказу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти від 14.листопада 2019 р. № 112-Е працювала експертна група, що проводила акредитаційну експертизу освітньої програми «Середня освіта: Біологія та здоров’я людини» у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича.

З інформацією про склад та розклад роботи експертної групи можна ознайомитися на сторінці кафедри ботаніки

читати далі>>>


Cемінар «Збереження біорізноманіття як одна з глобальних проблем – регіональний та локальний аспекти»

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 21.11.2019

завідувач кафедри проводить семінар21 листопада 2019 року на базі «Еколого-просвітницького центру збереження біорізноманіття» (кафедра ботаніки, лісового і садово-паркового господарства Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича) проведено семінар для членів методоб’єднання вчителів біології Острицької ОТГ на тему: «Збереження біорізноманіття як одна з глобальних проблем – регіональний та локальний аспекти».

читати далі>>>


Ознайомлення з роботою селекційно-насіннєвого центру – практичні навики роботи майбутніх фахівців лісового і садово-паркового господарства

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 20.11.2019

Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр19 листопада 2019 року студенти 409 групи під керівництвом в.о.доц. кафедри ботаніки, лісового і садово-паркового господарства Ковальського А. Й. відвідали державне підприємство «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр», де ознайомилися із сучасними європейськими технологіями вирощування посадкового матеріалу для створення та відновлення лісових насаджень в Карпатському регіоні.

читати далі>>>


Участь студентів спеціальностей «Лісове господарство» та «Садово-паркове господарство» в акції «Створення лісових культур Садгірського лісництва»

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 18.11.2019

посадка лісу16 листопада 2019 року студенти 4-го курсу спеціальностей «Лісове господарство» і «Садово-паркове господарство» під керівництвом в.о.доц. кафедри ботаніки, лісового і садово-паркового господарства Ковальського А. Й. взяли участь у акції по створенню лісових культур дуба звичайного у Чернівецькому лісгоспі Садгірського лісництва. Спільними зусиллями із лісівниками висаджено близько 1-го гектара лісу.

читати далі>>>


Посвята студентів-освітян

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 18.10.2019

посвята 2019Сьогодні 18 жовтня 2019 року відбулася посвята студентів-першокурсників спеціальності "Середня освіта". На території Жовтневого парку студенти 302 групи влаштували для своїх юних колег справжнє свято. Після випробовувань, конкурсів та змагань майбутні освітяни склали присягу Студента ІБХБ та отримали відповідні дипломи. Бажаємо усім нашим студентам міцних знань, корисних навичок, нових захоплюючих знайомств, вірних друзів і приємних спогадів про навчання в університеті!

читати далі>>>


Наші експедиції

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 06.06.2019

наші експедиції17-21 травня співробітники кафедри організували і взяли участь у комплексній експедиції з вивчення біорізноманіття природних комплексів Дністерського каньйону. Вивчалась флора судинних рослин, альгофлора, ліхенофлора, бріофлора карстових лійок, водоспадів, які формуються на туфах і травертинах, стінок і схилів Дністерського каньйону в межах Городенківського, Заставнівського, Хотинського, Кельменецького і Сокирянського районів. У експедиції взяли також участь академік Національної Академії наук України Я.П. Дідух, завідувач відділу геоботаніки та екології Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАНУ, О.В. Райда науковий співробітник відділу фікології цього ж інституту (альголог), д.б.н., професор кафедри ботаніки Херсонського державного університету О.С. Ходосовцев зі своїм аспірантом В.В. Дармостуком (ліхенологи), К. Стороженко – науковий співробітник НПП «Хотинський», а також співробітники кафедри ботаніки ЧНУ І.І. Чорней, В.В. Буджак і А.І. Токарюк.

читати далі>>>


Команда з Буковини посіла призове місце у національному відборі міжнародного конкурсу «Молодь у лісах Європи-2019»

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 06.06.2019

Команда з Буковини у національному відборі міжнародного конкурсу «Молодь у лісах Європи-2019»Асистент кафедри ботаніки, лісового і садово-паркового господарства ЧНУ, інженер лісових культур Сторожинецького лісгоспу, Вадим Михайлович Яковишин взяв активну участь у підготовці наших конкурсантів до змагань у національному відборі міжнародного конкурсу «Молодь у лісах Європи-2019». Особливість цього молодіжного конкурсу на лісівничу тематику у тому, що він відбувається винятково англійською мовою, а отже його учасники повинні продемонструвати ґрунтовні знання лісового господарства іноземною мовою. До столиці, у супроводі наставників вирушила команда у складі Оксани Грицюк, Тетяни Бізер, Максима Васильєва (учні 8-А класу Чернівецького ліцею №3), Анастасії Маєвської (учениця 9 класу, вихованка учнівського лісництва Стрілецькокутського ЗНЗ І-ІІІ ступенів Кіцманського району). За результатами конкурсних тестів, команда з Буковини посіла почесне третє місце.

читати далі>>>


Первоцвіти під загрозою!

Опубліковано: Никирса Тетяна Дмитрівна, 22.02.2019

нарадаУчора 21 лютого 2019 року в Еколого-просвітницькому центрі збереження біорізноманіття на базі кафедри ботаніки, лісового і садово-паркового господарства Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича відбулась нарада під головуванням заступника голови обласної державної адміністрації Мирослава Заячука та презентація буклетів і афіш, присвячених збереженю перших весняних квітів.

читати далі>>>


Природоохоронна акція "Годівничка"

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 08.01.2019

природоохоронна акція "Годівничка"27 грудня 2018 року студенти та викладачі кафедри ботаніки, лісового і садово-паркового господарства спільно із працівниками ботанічного саду ЧНУ провели акцію із розвішуванням годівничок.

Ботанічний сад Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича - це важливе оселище для перебування в зимовий час орнітофауни нашого міста.

читати далі>>>