Новини

Підбиття піідсутків співпраці науковців інституту та бджолярів Буковини за 2017 рік

Опубліковано: Язловицька Людмила Степанівна, 28.12.2017

26 грудня 2017 року на базі Інституту біології, хімії та біоресурсів ЧНУ відбулись загальні збори громадської організації «Асоціація виробників продукції бджільництва «Буковинський бджоляр»». На зборах  з доповідями виступили науковці інституту: завідувач кафедри молекулярної генетики та біотехнології професор, д.б.н.Роман Анатолійович Волков, професор кафедри екології та біомоніторингу, д.б.н. Марія Михайлівна Федоряк, асистент кафедри молекулярної генетики та біотехнологїі к.б.н. Олександр Володимирович Череватов 

читати далі>>>


Європейський день пасічника в Карпатах

Опубліковано: Язловицька Людмила Степанівна, 16.11.2017

 В жовтні 2017 року у місті Яремча з нагоди Європейського дня пасічника відбувся всеукраїнський з'їзд бджолярів. Захід проведено під егідою Міністерства аграрної політики та продовольства України, спілки пасічників України. Викладачі кафедри молекулярної генетики та біотехнології доценти Володимир Череватов, Людмила Язловицька, асистент Леся Тимочко були запрошені на конференцію та виступили з науковими доповідями, які викликали жваву дискусію серед пасічників України. 

читати далі>>>


Х з'їзд українського товариства генетиків та селекціонерів

Опубліковано: Язловицька Людмила Степанівна, 09.11.2017

Умань Восени 2017 року в м.Умань відбувся X з’їзд українського товариства генетиків та селекціонерів (УТГіС) імені М.І.Вавилова та асоційована зі з’їздом ХІІ міжнародна наукова конференція «Фактори експериментальної еволюції організмів», присвячена 50-річчю заснування УТГіС та 130-річчю від дня народження М.І.Вавилова. Активну участь на даному форумі прийняли зав.кафедри, проф. д.б.н. Волков Роман Анатолійович та д.б.н.Панчук Ірина Ігорівна. 

читати далі>>>


Науково-практичні конференції по актуальним проблемам бджільництва

Опубліковано: Язловицька Людмила Степанівна, 25.09.2017

 Співробітники кафедри молекулярної генетики та біотехнології прийняли участь у роботі з'їзду бджолярів-матководів України (м.Львів, 5 вересня) та міжнародної науково-практичної конференції «Бджільництво як компонент сталого розвитку (м.Хмельницький, 16-17 вересня). 

читати далі>>>


Бджоли об'єднують польських та українських науковців

Опубліковано: Язловицька Людмила Степанівна, 22.09.2017

pfujkjdjrВ липні 2017 р кафедру молекулярної генетики та біотехнології  відвідав доцент лабoраторії екології та бджільництва кафедри біологічних основ тваринництва факультету біології, тваринництва та біоекономіки Люблінського природничого університету (Польща) Грегожем Борсуком (Grzegorz Borsuk). 

читати далі>>>


Вітання молодим наставникам!

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 25.05.2017

Подяки Департаменту освіти і науки отримали к.х.н. Халавка Юрій Богданович асистент кафедри неорганічної хімії твердого тіла та нанодисперсних матеріалів, к.б.н. Буздуга Інна Миколаївна асистент кафедри молекулярної генетики та біотехнології за особистий вагомий внесок у розвиток обдарованої учнівської молоді, якісну підготовку учнів Готинчана Андрія та Волкової Анни до написання та захисту науково-дослідницьких робіт. 

читати далі>>>


BukScienceDays в Чернівцях

Опубліковано: Язловицька Людмила Степанівна, 22.05.2017

 19 травня 2017 року на площі Філармонії відбувся науково-просвітницькому заході «BukScienceDays. Spring-2017», проведений в рамках всеукраїнської акції «Дні науки». Співробітники кафедри молекулярної генетики та біотехнології прийняли активну участь у цьому дійстві, де продемонстрували низку біологічних експериментів. Метою заходу було формування у молоді мотивації до занять науковими дослідженнями, посилення престижу професії науковця-дослідника. 

читати далі>>>


Студенти-генетики на науковій студенській конференції

Опубліковано: Язловицька Людмила Степанівна, 28.04.2017

Студентка кафедри молекулярної генетики та біотехнології 4-го курсу  Рошка Надія нагороджена дипломом за кращу доповідь представлену на студентській науковій конференції Чернівецького національного університету, яка відбулась 25 - 27 квітня 2017 року. 

Доповідь Надії на тему: «Поліморфізм міжгенного спейсеру СОІ-СОІІ у бджоли медоносної (Apis mellifera)» викликала значний інтерес та жваве обговорення серед учасників конференції.

читати далі>>>


Освіта та поширення знань в Україні з питань біоетики та біобезпеки

Опубліковано: Язловицька Людмила Степанівна, 06.04.2017

30 березня 2017 року доцент кафедри молекулярної генетики та біотехнології А.Є.Шелифіст провела 11-й Регіональний семінар «Підвищення обізнаності та освіти з біобезпеки та біозахисту в Україні»  у ракурсі предмету «Біоетика з основами біобезпеки» для студентів 4-го курсу спеціальності «Біологія» Інституту біології, хімії та біоресурсів ЧНУ. Семінар проводився у рамках тестування 2-го освітнього модуля британо-українського партнерського проекту «Оcвіта та поширення знань в Україні». 

читати далі>>>


Селекція європейських бджіл. Теорія та практика

Опубліковано: Язловицька Людмила Степанівна, 21.02.2017

16-18 лютого 2017 р. у м. Львів відбулась Міжнародна науково-практична конференція  «Селекція європейських бджіл. Теорія та практика», організована «Об’єднанням пасічників-матководів України» (голова – Іван Доскоч) сумісно з кафедрою молекулярної генетики та біотехнології Інституту біології, хімії та біоресурсів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

(На фото: делегація науковців і пасічників м. Чернівці та доктор Природничого університету м. Люблін Grzegorz Borsuk  (справа біля стенду).

читати далі>>>