Новини

Співпраця з Національним природним парком «Вижницький»

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 23.06.2022

2–3 червня 2022 року в рамках співпраці з національним природним парком «Вижницький» викладачі кафедри ботаніки, лісового і садово-паркового господарства д.б.н. І. І. Чорней, к.б.н. А. І. Токарюк разом зі завідувачем відділу геоботаніки та екології Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України академіком Я. П. Дідухом та ад’юнктом Зеленогурського університету (Польща) к.б.н. Д. М. Якушенком проводили фітоценотичні дослідження лісових угруповань парку в околицях м. Вижниця (урочище Рівня) та с. Виженка Вижницького району Чернівецької області. Разом зі співробітниками наукового відділу НПП «Вижницький» обстежено букові ліси цієї території, які належать до складу біотопів європейського природоохоронного значення, що охороняються Бернською конвенцією, а також цінні у созологічному відношенні лучні угруповання. Обстежено унікальні для регіону скельнодубові ліси в урочищі Рівня.

читати далі>>>


Моніторинг лучних угруповань на Кіцманщині

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 15.06.2022


  31 травня та 1 червня 2022 року співробітники кафедри ботаніки, лісового і садово-паркового господарства д.б.н. І. І. Чорней, к.б.н. А. І. Токарюк разом зі завідувачем відділу геоботаніки та екології Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України академіком Я. П. Дідухом в околицях с. Валява Чернівецького району Чернівецької області повторно дослідили багатовидові лучно-степові угруповання за участю низки раритетних видів урочища «Микулиха». Учасниками експедиції закладено постійні моніторингові ділянки трав’яних типів біотопів E1.23: Meso-xerophile subcontinental meadow-steppes (Cirsio-Brachypodion) / Мезо-ксерофільні субконтинентальні лучні степи (Cirsio-Brachypodion), які мають європейське природоохоронне значення і містять у своєму складі низку видів раритетних рослин, серед яких такі, що охороняються Бернською конвенцією. За результатами досліджень буде розроблено природоохоронний менеджмент для збереження і підтримання цих ділянок.

читати далі>>>


Проект від The RUFFORD Foundation (Великобританія) “Open Biodiversity Data: Serving Nature Conservation in Ukraine”, отриманий Природоохоронною громадською організацією «Українська природоохоронна група (UNCG – Ukrainian Nature Conservation Group)»

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 13.06.2022

 З 17 по 27 травня 2022 року на території Дністровського району Чернівецької області завідувач Гербарію Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Олена Волуца у складі експертної групи, разом з науковцями з Інституту зоології імені І. І. Шмальгаузена НАН України, Національного науково-природничого музею НАН України, Дунайського біосферного заповідника, Національного природного парку «Хотинський», приймала участь у зборі даних про зустрічі рідкісних видів флори та фауни в рамках проекту від The RUFFORD Foundation (Великобританія) “Open Biodiversity Data: Serving Nature Conservation in Ukraine”, отриманого Природоохоронною громадською організацією «Українська природоохоронна група (UNCG – Ukrainian Nature Conservation Group)». Усі дані, зібрані під час проекту, обов’язково будуть доступні в GBIF (Global Biodiversity Information Facility). Результати цієї роботи допоможуть створити нові заповідні території, збільшити Смарагдову мережу в Україні та розробити менеджмент-плани для чинних смарагдових сайтів.

читати далі>>>


Захист курсових робіт студентів спеціальності "Середня освіта (біологія та здоров'я людини)" 302 групи - 2022

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 02.06.2022

 Сьогодні, 2 червня 2022 р. на кафедрі ботаніки, лісового та садово-паркового господарства в дистанційному режимі відбувся захист курсових робіт студентами 302 групи спеціальності «Середня освіта. Біологія та здоров’я людини». Студенти доповіли результати досліджень, виконаних згідно затверджених тем та отриманих завдань. Доповіді активно обговорювались студентами та викладачами кафедри, доповідачі давали обґрунтовані відповіді на запитання одногрупників та членів комісії, демонструючи належний рівень підготовки та володіння матеріалами досліджень. Під час обговорення студенти ділились враженнями та обмінювалися отриманим досвідом роботи під час виконання курсових робіт, спрямованих на якісну підготовку майбутніх фахівців.

читати далі>>>


Засідання секції студентської наукової конференції "Середня освіта (біологія та здоров'я людини) 2022 року

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 16.05.2022


 11 травня 2022 р
оку на кафедрі ботаніки, лісового і садово-паркового господарства в онлайн-режимі відбулося засідання  секції «Середня освіта (біологія та здоровя людини)» чергової студентської наукової конференції на базі Чернівецького  національного університету. У роботі секції брали участь викладачі кафедри та студенти 1–4 курсів спеціальності «Середня  освіта (біологія та здоров’я людини)» (разом 37 учасників). З доповідями виступили 14 студентів 3 та 4 курсів.

 

читати далі>>>


У Чернівецькій обласній раді відбулась чергова робоча зустріч присвячена підготовці «Живої книги Буковини»

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 17.02.2022

   За ініціативи та сприяння Чернівецької обласної ради продовжується робота над підготовкою унікального видання під робочою назвою «Жива книга Буковини». Зокрема, 14 лютого відбулась зустріч, у якій прийняли участь начальник відділу супроводу реформ та аудиту місцевих програм Чернівецької облради Петро БРИЖАК, учасник ініціативної групи та координатор проєкту Микола ДИЧКА, директор навчально-наукового інституту біології, хімії та біоресурсів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича професор Михайло МАРЧЕНКО та завідувач кафедри ботаніки, лісового і садово-паркового господарства ЧНУ професор Ілля ЧОРНЕЙ. Обговорено звернення до дітей та голів об’єднаних територіальних громад області, окремі аспекти структури цього видання та підкреслено його актуальність і необхідність для формування дбайливого відношення до живої природи у підростаючого покоління.

читати далі>>>


Обговорення перспектив реконструкції парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Парк ім. Ф. Шиллера» м. Чернівці

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 11.02.2022

   
9 лютого 2022 року в Чернівецькій міській раді відбулась чергова зустріч робочої групи з благоустрою парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Парк ім. Ф. Шиллера». До роботи у групі, на запрошення Чернівецької міської ради, були залучені співробітники кафедри ботаніки, лісового та садово-паркового господарства ЧНУ доцент О.М. Романюк та асистент А.І. Токарюк. Попередньо були проведені обстеження насаджень парку та визначено їх стан. Викладачі кафедри прийняли активну участь в обговоренні перспектив реконструкції, напрямків його функціонування та подальшого розвитку. Запропоновані рекомендації отримали підтримку учасників робочої групи та будуть враховані під час розробки проекту з благоустрою та реконструкції цього парку.

читати далі>>>


ЗАХИСТ ОЗНАЙОМЛЮВАЛЬНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ПРАКТИКИ У СТУДЕНТІВ 302 ГРУПИ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 014.05 СЕРЕДНЯ ОСВІТА (БІОЛОГІЯ ТА ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ)

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 17.12.2021

    16 грудня 2021 року на кафедрі ботаніки, лісового і садово-паркового господарства відбувся захист ознайомлювальної педагогічної практики у студентів 302 групи спеціальності 014.05 Середня освіта (Біологія та здоров’я людини) в режимі онлайн-зустрічі.

    Студенти проходили практику у загальноосвітніх закладах м. Чернівці та за місцем проживання студентів протягом першого семестру 2021-2022 навчального року. Під час практики студенти мали можливість ознайомитись з сучасним педагогічним досвідом та особливостями його застосування в навчальному процесі. На ознайомлювальній педагогічній практиці студенти змогли порівняти різні методологічні підходи та форми і засоби проведення занять, визначити їх ефективність та доцільність застосування в умовах дистанційного та очного навчання.

читати далі>>>


Захист педагогічної практики у студентів 402 групи спеціальності 014.05 Середня освіта (Біологія та здоров’я людини)

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 16.12.2021

15 грудня 2021 року на кафедрі ботаніки, лісового і садово-паркового господарства відбувся захист педагогічної практики у студентів 402 групи спеціальності 014.05 Середня освіта (Біологія та здоров’я людини). Практика тривала з 15 листопада до 10 грудня у закладах загальної середньої освіти, які працювали за змішаною формою навчання. Під час захисту студенти відзначили важливість практичного досвіду проведення уроків і виховних заходів у закладах освіти, оцінили значення ґрунтовних знань із біологічних і педагогічних дисциплін, проаналізували переваги і недоліки дистанційного і аудиторного навчання.

читати далі>>>


Захист педагогічної практики студентів 602 групи спеціальності 014.05 Середня освіта (біологія та здоров'я людини)

Опубліковано: Волуца Олена Дмитрівна, 16.11.2021

 2 листопада 2021 року на платформі Google Meet відбувся онлайн-захист педагогічної практики студентів 602 групи спеціальності 014.05 Середня освіта (біологія та здоров’я людини).

Захист відбувся у дружній атмосфері, студенти обговорили особливості проходження практики, поділились особистим досвідом, висловили пропозиції щодо оптимізації освітньої програми «Середня освіта (біологія та здоров’я людини)».

читати далі>>>