Новини

Програма дистанційного візиту експертної групи для проведення акредитаційної експертизи освітньої наукової програми «Агрономія» з 20.09.2021 р. по 22.09.2021 р.

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 13.09.2021

Для знайомства з програмою дистанційного візиту експертної групи для проведення акредитаційної експертизи освітньої наукової програми «Агрономія» (ID у ЄДЕБО 29690) за справою No 1380/АС-21 в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича (з використанням відеозв’язку програми Zoom) з 20.09.2021 р. по 22.09.2021 р., а також для усвідомлення призначення та статусу програми, загальних умов роботи експертної групи, часу зустрічей і їх учасників, перейдіть за посиланням >>>

читати далі>>>


Романюк Василь Васильович нагороджений Почесною Подякою від голови ЧОДА

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 19.06.2021

18 червня 2021 року в Департаменті освіти Чернівецької Обласної Державної Адміністрації відбулось нагородження учнів Буковинської Малої Академії Наук України, які є переможцями ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу науково-дослідницьких робіт та їх наукових керівників Почесними Грамотами та Подяками. 

Почесною Подякою від Голови ЧОДА нагороджений доцент кафедри агротехнологій та ґрунтознавства Романюк В.В. за підготовку переможців та призерів ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт у 2021 році. 

читати далі>>>


НОВІ МОЖЛИВОСТІ MOODLE У ФОРМУВАННІ ТЕСТОВОГО КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ МАЙБУТНІХ АГРОНОМІВ

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 15.06.2021

Навряд чи можна знайти більш складний, багатогранний та не шаблонізований процес здобуття знань і навичок, як навчання у вищій школі. Особливо це стосується вмотивованих студентів, які чітко визначились із майбутньою роботою в аграрній сфері. Величезний об’єм матеріалу, складна структурно-логічна схема формування теоретичної бази та практичних навичок, співіснування статичної та динамічної складової в інформації, що отримує студент протягом періоду навчання, який частіше за все, охоплює кілька етапів її повного оновлення. На допомогу студенту, врешті як і його викладачу, приходять інтенсивні методи навчання із застосуванням інтерактивних технологій та пошуків нових і ефективних методів контролю, і не менш важливого аспекту – самоконтролю з надійним зворотним зв’язком.

читати далі>>>


Викладачі кафедри агротехнологій та грунтознавства стали авторами розділів у колективній монографії «Soils Under Stress»

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 03.06.2021

coverУ всесвітньо відомому видавництві Springer (Springer International Publishing) вийшла друком колективна монографія вчених-ґрунтознавців «Soils Under Stress» (eBook ISBN 978-3-030-68394-8; DOI 10.1007/978-3-030-68394-8).

Редакторами цього наукового видання є професор Ю.Дмитрук та Девід Дент (Великобританія).

Приємно, що окремі розділи монографії написані за результатами досліджень і науковців кафедри агротехнологій та грунтознавства, зокрема професора, д.б.н. Ю.Дмитрука, доцента, д.б.н. В.Черлінки та к.б.н Т.Цвик.

читати далі>>>


Обговорення проекту ОПП 201 Агрономія на розширеному засіданні кафедри агротехнологій та грунтознавства

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 28.05.2021

27 травня 2021 року відбулося розширене засідання кафедри агротехнологій та ґрунтознавства, в якому також взяли участь галузеві стейкхолдери. На засіданні відбулось активне обговорення проекту ОПП спеціальності 201 Агрономія другого (магістерського) рівня вищої освіти. У результаті обговорення було прийнято рішення про внесення змін до ОПП та перегляду складу робочої групи.

читати далі>>>


Випускник кафедри агротехнологій та ґрунтознавства виборов стипендію на навчання в аспірантурі у Новій Зеландії

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 29.04.2021

Колектив кафедри агротехнологій та ґрунтознавства щиро вітає випускника магістерської програми 2018 року Захаровського Владислава Сергійовича (наук. керівник д.б.н. В.Р. Черлінка) з здобуттям стипендії на повний цикл навчання в аспірантурі Massey University (New Zealand).

Захаровський В.С. з 1.09.2013 по 30.06.2017 р. здобував освіту за першим рівнем вищої освіти (бакалаврським) денної форми навчання спеціальності 201 – Агрономія на кафедрі агротехнологій та ґрунтознавства Інституту біології, хімії та біоресурсів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. З 1.09.2017 по 31.12.2018 року він успішно пройшов навчання за другим рівнем вищої освіти (магістерським) денної форми навчання спеціальності 201 – Агрономія цієї ж кафедри.

 

читати далі>>>


Глобальний симпозіум «Keep soil alive, protect soil biodiversity

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 19.04.2021

Під егідою ФАО сьогодні розпочав свою роботу Глобальний симпозіум з питань біорізноманіття ґрунтів (GSOBI21).

Його девіз «Keep soil alive, protect soil biodiversity» «Підтримуйте грунт живим, захистіть біорізноманіття ґрунтів» - це науково-політична нарада, яка відбувається практично цілий тиждень, з 19 по 22 квітня 2021 року.

читати далі>>>


Успішна атестація наукових напрямків

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 26.03.2021

Згідно Наказу МОН № 372 від 25.03.2021 року «Про результати державної атестації закладів вищої освіти в частині провадження ними наукової (науково-технічної) діяльності, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича атестований за кількома науковими напрямками, в т.ч. «Агрономія та ветеринарія» й «Біологія та охорона здоров’я».

Згідно одержаної кваліфікаційної групи В, структурні підрозділи нашого інституту підтвердили право на підготовку магістрів та аспірантів за вказаними напрямами.

читати далі>>>


Доповідь проф. Ю.М. Дмитрука на Президії НААН України

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 18.03.2021

17 березня відбулося засідання Президії НААН України, на якому розглядалося питання «Наукові засади інформаційного забезпечення управління ґрунтовими ресурсами в контексті міжнародної інтеграції та земельної реформи»

Доповідав з цього питання академік НААН директор ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії ім. О.Соколовського» С.А. Балюк. Співдоповідачем з цього питання, зокрема в аспекті міжнародної інтеграції, був Президент ГО «Українське товариство ґрунтознавців та агрохіміків» зав. кафедри агротехнологій та грунтознавства, професор Ю.М.Дмитрук.

читати далі>>>


Стратегія досягнення нейтрального рівня деградації земель

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 12.03.2021

Деградація ґрунтів вважається одним з глобальних викликів для людності. Збитки від всіх видів деградації ґрунтів (ерозія, дегуміфікація, забруднення, підкислення тощо) в Україні складають понад 5 млрд. $/рік. Тому важливим завдання з охорони ґрунтів на землях с.-г. призначення є досягнення нейтрального рівня деградації земель. Це завдання міжнародного масштабу, бо Україна не тільки один з провідних світових виробників агропродукції, але й взяла на себе ряд зобов’язань відповідно до міжнародних угод.

читати далі>>>