Новини

Здоровий грунт - здорова нація

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 25.04.2018

У рамках Міжнародного форуму "Здоровий грунт - здорова нація" (Львів, 19 квітня 2018 року), проведеного під егідою ФАО ООН, НААН, ННЦ "Інститут грунтознавства та агрохімії ім. О.Соколовського" та Агенства США з Міжнародного розвитку (USAID) відбувся науково-практичний семінар "Інформаційне забезпечення сталого управління грунтовими ресурсами".

Модераторм семінару був проф. Ю.М.Дмитрук, завідувач кафедри агротехнологій та грунтознавства.

читати далі>>>


Застосування on-line інструментів картування в цілях оптимального використання та збереження родючості ґрунтів

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 23.11.2017

Саме під такою назвою, 22 листопада, на кафедрі ґрунтознавства відбувся науково-практичний семінар.

Метою семінару було обговорення питань, пов’язаних з ефективним використанням on-line систем в сільському господарстві та представлення концепції співпраці між ІТ, агробізнесом та навчальними закладами.

читати далі>>>


Наші технології на АгроКомплекс 2017

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 11.11.2017

Асоціація AgTech Ukraine у рамках виставки АгроКомплекс 2017 провела 31 жовтня 2017 року  конференцію "Технології картування ґрунтів", присвячену сучасним методикам визначення нерівномірності ґрунтового покриву та його ключових характеристик. На цьому форумі, з доповіддю "Технологія моделювання прогнозних та корекції створених ґрунтових карт" виступив доцент кафедри ґрунтознавства Василь Романович Черлінка.

читати далі>>>


Біобаза ЧНУ – ідеальний полігон для практичної підготовки висококваліфікованих технологів в галузі агрономії, ґрунтознавства та агрохімії

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 18.07.2017

У нашому університеті для багатьох спеціальностей створені прекрасні бази практик, але чи не одним з найкращих полігонів для виробничої підготовки бакалаврів та магістрів з агрономії, ґрунтознавства та агрохімії є біобаза «Жучка».

На дослідних полях біобази, майбутні агрономи вчаться розуміти ту чарівну взаємодію між рослиною та ґрунтом, яка є запорукою здорових посівів, високих врожаїв та безпечного довкілля.

Студенти, що обрали для себе цю актуальну та благородну професію, протягом всього року вчаться вирощувати та доглядати культурні рослини, визначати їх потреби в живлені, з’ясовувати стійкість до хвороб та шкідників, і головне, відстежують зміни, що відбуваються в ґрунті – фабриці майбутньої врожайності.

читати далі>>>


Нові публікації науковців кафедри грунтознавства у колективній монографії "Soil Science Working for a Living"

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 22.02.2017

Дослідницькі статті 4-х науковців кафедри грунтознавства побачили світ у колективній монографії "Soil Science Working for a Living", що була видана авторитетним видавництвом "Springer" на початку цього року.

Варто зауважити, що відповідні публікації були обрані науковими редакторами монографії, за результатами авторських виступів та їх активних обговорень на Міжнародній науковій конференції «PEDODIVERSITY: Space and Time». 

читати далі>>>


Хіба можна пізнавати природу, не познайомившись з його Величністю, грунтом?

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 20.02.2017

Студентські канікули ще тривають, але в нашій лабораторії "Мікроморфології та біології грунтів" гамірно та цікаво. Сьогодні, академічна тиша порушена вихованцями гуртка "Природа рідного краю", що діє при комунальному закладі "Чернівецький обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді".  

Хіба можна пізнавати природу, не познайомившись з його Величністю, грунтом? Очевидно, ні! І це прекрасно розуміють колеги та друзі нашої кафедри з ЦЕНТУМа.

читати далі>>>


Знайомство учнівського колективу Новоселицької гімназії з нашою кафедрою пройшло цікаво та корисно

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 21.12.2016

Згідно із запланованими профорієнтаційними заходами, доцент Нікорич В.А. відвідав Новоселицьку гімназію та провів для учнів презентацію спеціальностей, за якими готуються майбутні фахівці на кафедрі грунтознавства. 

Головний акцент презентації був зроблений на майбутніх перспективах спеціальностей «Агрономія», «Агрохімія та ґрунтознавство» та «Експертна оцінка ґрунтів».  Такий підхід в спілкуванні з учнями був зроблений з огляду на той факт, що Україна  в 2016 році опинилася на 8 місці у рейтингу найрозвинутіших аграрних країн та ввійшла в ТОП-10 залежних від аграріїв європейських країн. Частка АПК у ВВП України у 2016 році склала 10,43%, а частка АПК в загальній структурі експорту країни зросла до 43%. Очевидно, що на сьогодні агросектор є базовим у наповненні бюджету та ключовим у надходжені валюти в країну.

 

читати далі>>>


Unus pro omnibus et omnes pro uno

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 18.11.2016

Уже доброю традицією Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича стало проведення конкурсу «Студент/студентка ЧНУ».  

Цього року фінал відбувався напередодні  Дня студента, 16 листопада, у палаці «Академічний». І знову, як і завжди, наші дівчата були найкращими… Веселі та запальні студентки кафедри ґрунтознавства разом із конкурсанткою Кариною Кучурян вийшли на сцену!

Хвилювалися всі, бо дуже велика  відповідальність лягала на тендітні дівочі плечі, але впорались на всі 100.

читати далі>>>


"Органічне виробництво: ринок органічної продукції в Україні"

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 04.10.2016

Саме під такою назвою відбувся на кафедрі грунтознавства відкритий науковий семінар. У якості доповідача виступила Тетяна Ситник, яка є експертом з розвитку органічного ринку в Україні.  

Спікером, був проведений аналіз ситуації, щодо органічного виробництва в Україні та світі, окреслено перспективи розвитку даної галузі та вказано на причини низької популярності на даний час відповідного підходу в аграрному секторі. Особливу увагу було приділено питанням сертифікації та стандартизації відповідної продукції.

читати далі>>>


До уваги абітурієнтів!

Опубліковано: Нікорич Володимир Андрійович, 10.07.2016

Шановні випускники! Колектив кафедри грунтознавства Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича запрошує на навчання та здобуття високоякісної освіти, що буде підтверджена двома дипломами: бакалавра «Агрономії» та магістра за однією з двох спеціальностей на вибір: “Агрохімія та ґрунтознавство” чи “Експертна оцінка ґрунтів”.

читати далі>>>